Plenković kritizirao Trumpa: Ova izjava da potiče nekoga da napada saveznike, naravno da nije dobra

Plenković kritizirao Trumpa: Ova izjava da potiče nekoga da napada saveznike, naravno da nije dobra

Premijer Andrej Plenković posjetio je Münchensku sigurnosnu konferenciju odakle se obratio javnosti.

Naglasio važnost konferencije s obzirom na krizu u Ukrajini, ali i na Bliskom Istoku. Dotaknuo se i Bosne i Hercegovine koja je napredovala na europskom putu prema otvaranju pristupnih pregovora u ožujku.

Na pitanje koje s to ugroze za Hrvatsku kaže da su to posljedice invazije na Ukrajinu. “Imali smo sastanak i želimo održati prištavu cijenu struje. Sutra puštamo u javno savjetovanje zakon na temelju kojega će ostati niska cijena PDV-a na plin. S druge strane, to su migracije koje djeluju destabilizirajuće na mnoge zemlje. I jačanje Schengena mora biti prioritet”, rekao je.

Naveo je naše obveze prema NATO-u koje uključuje i veće ulaganje u vojsku. “Jučer sam primio američku veleposlanicu, i pola sredstava za Black Hawk će donirati SAD”, dodao je.

O dogovoru o nasljedniku načelnika glavnog stožera vojske kaže da je pitanje političkog dogovora i da će to “biti netko s kime ministar obrane može surađivati”.

Izjavu Donalda Trumpa da SAD neće štiti one članice NATO-a koje ne uplaćuju dovoljno ocijenio je kao lošu. “Pogotovo ako se sjetimo kada je bio predsjednik i vrlo jasno je prozivao čelnike koliko izdvajaju za obranu. Ova izjava da potiče nekoga da napada saveznike, naravno da nije dobra. Jedno je biti u kampanji, drugo je biti odgovoran na vlasti”, naveo je Plenković.

Zgrožen je informacijom da je Aleksej Navaljni preminuo. “Nakon ove agresije na Ukrajinu ništa nas više ne čudi”, dodao je, piše N1.