Srbijanska vlast uzrujana zbog prizora iz Kaštela: “Da smo mi to napravili, cijela Europa bi nam sjela na kičmu”

Srbijanska vlast uzrujana zbog prizora iz Kaštela: “Da smo mi to napravili, cijela Europa bi nam sjela na kičmu”

Srbijanska vlast reagirala je na spaljivanje lutke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Kaštelima.

Vlast u Srbiji poslala je i službenu reakciju zbog toga što je na karnevalu u Kaštel Starom, zajedno s lutkom ruskog predsjednika Vladimira Putina, spaljena lutka s likom srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poslao je prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu, priopćio je njegov kabinet.

“Najoštrije osuđujem incident koji se dogodio 13. 2. 2024. godine, tijekom tradicionalne karnevalske povorke, u naselju Kaštel Stari u Republici Hrvatskoj”, naveo je Dačić.

Prema njegovoj ocjeni, spaljivanje lutke s likom Vučića predstavlja apsolutno neprihvatljiv čin koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredjeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne suradnje dvije države.

“Ovim skandaloznim činom širenja mržnje šalje se poruka koja ni na koji način ne doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa, miru i stabilnosti u regiji, i direktno i ozbiljno narušava odnose dviju zemalja”, poručio je Dačić.

O paljenju lutke s njegovim likom se oglasio se i sam Vučić.

“Netko bi rekao da je žalosno da spaljujete ljudske lutke. Bio bih ljubomoran i zavidio bih da je bio netko drugi iz Srbije. Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, što je jedna lutka? Kod njih su, izgleda, spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da im je njegov sin najveći problem, a oni mu ubili oca i djeda. Da smo mi to uradili, cijela Europa bi nam sjela na kičmu”, ustvrdio je predsjednik Srbije, prenosi Dnevnik.hr.