Brat saborske zastupnice želi izbjeći zatvor u Hrvatskoj plaćanjem kazne u BiH?!

Brat saborske zastupnice želi izbjeći zatvor u Hrvatskoj plaćanjem kazne u BiH?!


Tomo Opačak  neće odslužiti petomjesečnu kaznu zatvora dosuđenu u Hrvatskoj.

Umjesto toga, planira tražiti izmirenje kazne novčanim sredstvima u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj također ima državljanstvo, javlja Telegram.

Opačak, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine, koristi pravnu mogućnost te zemlje koja omogućava zamjenu zatvorske kazne do jedne godine novčanom. Prema bosansko-hercegovačkom kaznenom zakonu, svaki dan zatvora može se zamijeniti za 100 KM, što znači da će Opačak platiti oko 15.000 konvertibilnih maraka, odnosno 7600 eura, kako bi izbjegao boravak iza rešetaka. Međutim, takva praksa privukla je pažnju međunarodnih organizacija poput Misije OSCE-a, koja je izrazila zabrinutost da takav postupak može narušiti percepciju pravde.

Podsjetimo, Opačak je pobjegao u BiH nakon što je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog kaznenih djela iznude i prijetnje prema radniku u njegovoj tvrtki “Poduzeće za ceste d.o.o.” iz Slavonskog Broda. Iako tvrdi da se nalazi na rehabilitaciji nakon operacije tumora, činjenice ukazuju na suprotno. Sud u Slavonskom Brodu nije zaprimio nikakvu molbu za odgodom izvršenja kazne od strane Opačka, a obavijest o obveznom javljanju u kaznionicu u Požegi skinuta je s oglasne ploče suda još 2. siječnja, što dovodi u pitanje istinitost Opačkovih tvrdnji.

Dodatno, informacije dobivene od izvora u KBC-u Zagreb ukazuju da je Opačak operiran lani u prosincu zbog dobroćudnog tumora slinovnice, što obično zahtijeva samo nekoliko dana oporavka.

Opačkova odluka da izbjegne izvršenje kazne zatvora izaziva kontroverze i postavlja pitanja o pravednosti i integritetu pravosudnog sustava, dok njegove tvrdnje o razlozima boravka u BiH i oporavku nakon operacije ostaju upitne. U međuvremenu, nadležne institucije nastavljaju s postupkom.

Za Opačkom je izdana tjeralica, prema neslužbenim informacijama, dok se službena objava još očekuje.