Plenković o optužbi za pritisak na šeficu USKOK-a: Gnjusna laž

 Plenković o optužbi za pritisak na šeficu USKOK-a: Gnjusna laž

To je jedna gnjusna laž koju oštro demantiram, rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući današnju objavu Nacionala da je privremena šefica USKOK-a Željka Mostečak pod Plenkovićevim pritiskom nezakonito spriječila sigurnosnu provjeru novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

– To je jedna gnjusna laž koju oštro demantiram. Još jedna od niza gnjusnih laži koje taj tjednik plasira u vezi mene zadnjih osam godina, rekao je Plenković kod KBC-a Sestre Milosdrnice u Zagrebu, odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska zgrada koje se obnavljaju nakon potresa.

Pozvao je Mostečak da u drugoj ulozi, onoj predsjednice Državnog odvjetničkog vijeća, javno kaže je li ju ikad sreo, jesu li ikad komunicirali i je li on ili bilo tko iz Vlade vršio pritisak.

Rekao je i da je USKOK više priopćenja dao u fazi imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika nego valjda u cijelom mandatu njegove vlade.

– Ako je bilo nešto sporno, što nisu ovi iz USKOK-a nešto poduzeli protiv Turudića 2019. i 2020.? Nula akcije, ništa, rekao je među ostalim premijer.

Prozvao je predsjednika Zorana Milanovića, koji je uoči Turudićeva imenovanja objavio informacije o njegovom sastajanju sa Zdravkom Mamićem iz vremena dok je Milanović bio premijer.

– Milanović? “Ja sam znao 2015., bio je susret Turudića i Mamića”. Što nisi tada poduzeo nešto?, rekao je Plenković, javlja HRT.

Na novinarsko pitanje hoće li im Turudić biti uteg, Plenković je odgovorio da ga nisu oni tražili da se javi niti mu migali, već da se javio sam te da je od četiri kandidata u proceduri ostavio najbolji dojam.

– That’s it, dodao je.

“Živimo u vremenu nikada kvalitetnijeg života u Hrvatskoj”

Novinari su ga pitali i o najavi uvođenja vojnog roka, na što je Plenković među ostalim rekao da “živimo u vremenu nikada kvalitetnijeg života u Hrvatskoj”, da smo riješili sve svoje strateške zadaće, da ekonomija raste, da je ovo vrijeme najveće zaposlenosti…

– Međutim, ako su oko nas ratovi, krize, mijenja se cijela sigurnosna arhitektura svijeta, globalnog upravljanja, pa nećemo sad spavati, nećemo biti neki uspavani koji ne prate što se oko njih zbiva jer je nama OK, rekao je Plenković, piše HRT.