Vatreni pokupovali Konzumove trgovine diljem Hrvatske. Sve ih povezuje samozatajni partner

Vatreni pokupovali Konzumove trgovine diljem Hrvatske. Sve ih povezuje samozatajni partner

Bivši hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić većinski je vlasnik Super Konzuma u Makarskoj, Šime Vrsaljko kupio je veći dio Super Konzuma u Velikoj Gorici, dok aktualni Vatreni Ante Budimir s bivšim kapetanom Dinama Domagojem Antolićem ima Super Konzum u Ivanić Gradu, piše u ponedjeljak 24sata. U kupnju je uložio i Zlatko Hrkać, suvlasnik Sofascorea, većinski vlasnik Super Konzuma u Jastrebarskom.

Portal piše da su spomenuti nogometaši i poduzetnici preuzeli barem osam objekata velikih Konzuma i barem jedan u kojem je Interspar, a da je te Konzume u vrijeme Agrokora prodao Ivica Todorića. Oni su kupili objekte, a sada im Konzum plaća zakupninu. Nisu bili raspoloženi za odgovore na pitanja o ovoj investiciji i planiraju li još sličnih kupnji.

Tri poveznice u svim kupnjama

Sve je počelo 2020., a objekti su se kupovali kroz naredne dvije godine. Osnovano je 12 tvrtki za kupnju, a sve, prema pisanju 24sata, imaju zajedničke tri stvari. Naime, svakoj tvrtki ime počinje s F&D RE, a zatim slijedi ime grada (Zagreb, Pula, Zadar, Makarska, Ivanić, Jaska, Sisak…) u kojem je objekt Konzuma kupljen. Jedino je Vrsaljko ostavio staro ime tvrtke, čijim je preuzimanjem postao većinski vlasnik velikogoričkoga Konzuma. Druga stvar je da sve tvrtke imaju sjedište na istoj adresi u centru Zagreba.

Treća poveznica je – Dario Bošnjak. On je u suvlasništvu i upravama tvrtki, u javnosti ne istupa, no u nogometnim krugovima poznato je ime. Na LinkedInu se predstavlja kao investitor i developer. Navodno je ideja o kupnji Konzuma bila njegova i on je okupio sve partnere.

”Radi se o komercijalnim nekretninama različitih koncepata, ali mahom usmjerenih na zakupne odnose od strane različitih velikih trgovačkih maloprodajnih lanaca prisutnih na teritoriju Hrvatske. Poslovni partneri s kojima kroz navedena trgovačka društva surađujem su dokazani i uspješni pojedinci iz područja sporta i poduzetništva. Svi relevantni podaci su dostupni kroz javne registre, a ulagačka strategija se definira među poslovnim partnerima bez potrebe javnog informiranja. S obzirom da se radi o privatnim investicijama, a u skladu sa prethodno navedenim ističem kako ne vidim interes javnosti za ovom temom”, stoji u pisanom odgovoru Bošnjaka na upit novinara o kupovini Konzuma.

Bošnjak suvlasnik svih objekata

Slaven Bilić većinski je vlasnik tvrtke F&D RE Makarska. U tom je gradu tvrtka kupila Konzum i parkiralište veličine gotovo 31.000 četvornih metara. Po deset posto vlasništva ima bivši nogometni menadžer Sanjin Ugarković, Dario Bošnjak i Dobroslav Hrkać koji nije povezan sa suvlasnikom Sofascorea. Bilićeva je tvrtka makarski Konzum kupila prije dvije godine.

Vrsaljkova majka Brankica vodi njegovu tvrtku, a on je od 2021. godine 80-postotni suvlasnik Konzuma u Velikoj Gorici. Ostalih 20 posto ima Bošnjak.

Ante Budimir i bivši Dinamov kapetan Domagoj Antolić dvojica su od 11 partnera u tvrtki F&D RE Ivanić. Kupili su objekt Konzuma u Ivanić Gradu. Kupili su ga krajem 2021. godina.

Zlatko Hrkać, suvlasnik aplikacije Sofascore za praćenje sportskih rezultata, većinski je vlasnik Super Konzuma u Jastrebarskom. Njegovih je 80 posto tvrtke, a Bošnjak i Dobroslav Hrkać imaju po 10 posto.

Kako su se prodavali Konzumi?

Objašnjenje situacije u kojoj je netko mogao kupiti objekte Konzuma, iako Fortenova, kojoj pripada maloprodajni lanac, zapravo ne prodaje trgovine, leži u nekadašnjoj potrebi Ivice Todorića za novcem. Todorić se suočavao s ograničenjima i visokim zaduživanjima, žaleći se na nepravednu konkurenciju i tvrdeći da su mu konkurenti dobili povoljnije kredite od njega, dok je on morao dizati kredite s kamatama od 12 i više posto.

Todorić je koristio dva modela kako bi došao do novca i izbjegao zaduživanje. Prvi je da netko drugi umjesto njega izgradi Konzum pa je tako dio Konzuma gradila austrijska tvrtka M.O.F. kojemu je Konzum onda plaćao zakup. Drugi je način da već gotove objekte proda, za njih dobije gotovinu, a onda ih uzme u dugoročni zakup. Takve je angažmane Todorić sklopio i s američkom tvrtkom W.P. Carey, koja je vlasnik barem sedam Konzuma.

Od 50-ak velikih Konzuma kojima su novinari provjerili vlasništvo, tvrtke Pavla Vujnovca, suvlasnika Fortenove, kupile su njih 15. On i njegovi partneri odgovorili su da je u trgovinskom poslovanju jedna od najvažnijih stavki lokacija. ”Naš primarni interes za preuzimanje nekretnina bio je očuvanje Konzumovih pozicija te sprečavanje njihove preprodaje konkurentima. Sekundarni interes bilo je smanjivanje visine najma za Konzumove trgovine, koji je sad, ovisno o lokaciji, manji i do 50 posto u odnosu na vrijeme bivšeg Agrokora. Motivima unapređenja održivosti poslovanja Konzuma, kao jedne od ključnih kompanija Fortenova Grupe, vodit ćemo se i dalje”, odgovorili su.