Liječnike zabrinjava porast: Oni koji pate od depresije imaju višu tjelesnu temperaturu

Liječnike zabrinjava porast: Oni koji pate od depresije imaju višu tjelesnu temperaturu

Osobe s depresijom imaju višu tjelesnu temperaturu, pokazalo je novo istraživanje

Studija objavljena u Scientific Reports, ne pojašnjava uzrokuje li depresija višu temperaturu ili viša temperatura može uzrokovati depresiju, ali sugerira da bi smanjenje temperature kod osoba s tim poremećajem moglo imati koristi za mentalno zdravlje.

Tjelesna temperatura raste kod depresivnih osoba
Istraživači iz San Diega i San Francisca su proučavali podatke više od 20.000 međunarodnih sudionika koji su nosili ‘prsten’ za mjerenje tjelesne temperature. Utvrdili su da je s povećanjem simptoma depresije rasla i tjelesna temperatura sudionika, prenosi Net.hr.

Podaci su također pokazali trend u kojem su oni čija je temperatura manje varirala u 24 sata imali više elemenata za depresiju, ali ovo otkriće nije imalo nikakvog značaja. Također nije poznato je li visoka tjelesna temperatura kod osoba s depresijom rezultat nemogućnosti održavanja uobičajene temperature tijela ili povećanog stvaranja topline zbog metaboličkih procesa.

Sudionici su svaki dan sami prijavljivali svoju tjelesnu temperaturu i simptome depresije. Studija je trajala sedam mjeseci, počevši od početka 2020. godine, a uključivala je podatke iz 106 zemalja. “Koliko znamo, ovo je najveća studija do sada koja ispituje povezanost između tjelesne temperature – procijenjene korištenjem metoda samoprocjene i nosivih senzora – i simptoma depresije u geografski širokom uzorku. S obzirom na rastuću stopu depresije u Sjedinjenim Državama, uzbuđeni smo zbog mogućnosti novog načina liječenja”, rekla je Ashley Mason, glavna autorica studije i izvanredni profesor psihijatrije na Institutu za neuroznanosti UCSF Weill.

Kako smanjiti simptome depresije
Mason, koja je i klinički psiholog u Centru za integrativno zdravlje UCSF Osher, istaknula je kako rezultati mogu pomoći u nalaženju načina liječenja depresije koje bi moglo djelovati.

Bilo je nekoliko studija koje su otkrile da korištenje sauna može pomoći u smanjenju simptoma depresije, što može biti posljedica pokretanja tijela da se samo hladi kada se znoji, navodi se u priopćenju za javnost.

“Ironično, zagrijavanje tijela zapravo može dovesti do povratnog sniženja tjelesne temperature koje traje dulje od jednostavnog izravnog hlađenja, poput ledene kupke. Što ako možemo pratiti tjelesnu temperaturu ljudi s depresijom kako bismo dobro tempirali tretmane temeljene na toplini”, dodala je Mason, piše New York Post.