Čokolada i šampanjac pravi su izbor za Valentinovo. Stručnjaci objasnili zašto?

Čokolada i šampanjac pravi su izbor za Valentinovo. Stručnjaci objasnili zašto?

Na Valentinovo bez grižnje savjesti možete uživati u šampanjcu i čokoladi, no pripazite da ne pretjerate

Svi želimo paziti na svoje zdravlje, a pokazalo se da bi uživanje u nekim poslasticama moglo pomoći. Stručnjaci su potvrdili da čokolada i šampanjac pomažu u održavanju srca u vrhunskom stanju, javlja Daily Star.

Dobra je vijesti za sve koji ove godine planiraju romantičnu poslasticu za Valentinovo da čokolada i šampanjac nisu nužno loši za zdravlje. Nova studija otkrila je da oni pomažu vašem srcu da ostane zdravo.

Dr. Avinash Hari Narayanan, klinički voditelj u Londonskom medicinskom laboratoriju, rekao je: “Dobra vijest za Valentinovo je da čokolade i gazirana pića, u umjerenim količinama, mogu poboljšati zdravlje našeg srca. Tamna čokolada napravljena od zrna kakaovca sadrži prirodne, korisne spojeve koji se nazivaju polifenoli”.

“Imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, a također proizvode dušikov oksid u krvi, pomažu kod opuštanja krvnih žila i tako smanjuju krvni tlak. Jedenje čokolade barem jednom tjedno povezano je s osam posto smanjenim rizikom od srčanih bolesti”, objavljeno je u istraživanju objavljenom u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

Čokolada za zdravlje srca
“Također je otkriveno da čokolada sadrži hranjive tvari zdrave za srce koje mogu smanjiti upalu i poboljšati količinu dobrog kolesterola u tijelu”, istaknuto je u studiji.

Istraživanje je imalo više od 114.000 sudionika te je otkriveno da su oni koji su jeli više čokolade imali 37 posto manju vjerojatnost da će imati koronarnu bolest srca nego ljudi koji su jeli najmanje čokolade.

Također je otkriveno da su veće razine konzumacije čokolade povezane s 31 posto smanjenjem dijabetesa i 29 posto smanjenjem moždanih udara. To znači da bi čokolada na neki način mogla biti dobra za srce.

Istraživanje sa Sveučilišta u Readingu, objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition, sugerira da dvije čaše šampanjca dnevno mogu biti dobre za srce i cirkulaciju. Istraživači su otkrili da svakodnevno pijenje šampanjca u umjerenim količinama poboljšava rad krvnih žila.

Ključna riječ je ‘umjerenost’
“Opet se radi o polifenolima. Ove biljne kemikalije također se nalaze u crvenom i bijelom grožđu koje se koristi u proizvodnji šampanjca. Kada pijemo šampanjac, ti se polifenoli apsorbiraju u cirkulaciju gdje djeluju na krvožilni sustav”, pojasnio je dr. Narayanan.

“Konkretno, čini se da usporavaju prirodno uklanjanje dušikovog oksida iz naše krvi, što u konačnici poboljšava vaskularni tonus i cirkulaciju. Visoke razine dušikovog oksida u krvi, kao rezultat ispijanja šampanjca, mogu imati daljnje korisne učinke, budući da mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka i rizika od ateroskleroze”, kazao je, prenosi Net.hr.

“To bi moglo smanjiti rizike od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Zapravo, analiza 16 studija, uključujući gotovo 290.000 zdravih odraslih osoba, objavljena u časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, potvrdila je značajno smanjenje krvožilnog rizika povezanog s konzumacijom vina”, istaknuo je dr. Narayanan.

Ključna riječ, kada govorimo o konzumaciji šampanjca, ili bilo kojeg drugog alkohola, je “umjerenost”. Sve zdravstvene dobrobiti povezane sa šampanjcem potpuno su poništene konzumiranjem prevelike količine. Mudro je držati se preporučenih granica jer dugotrajno prekomjerno pijenje može dovesti do bolesti srca, bolesti jetre i povećanog rizika od raka.