Benčić o povratku obaveznog vojnog roka: To je neprovedivo, evo zašto

Benčić o povratku obaveznog vojnog roka: To je neprovedivo, evo zašto

Saborska zastupnica i koordinatorica Možemo Sandra Benčić u N1 Studiju uživo s Igorom Bobićem razgovarala je o nekoliko aktualnih tema, među ostalim izboru Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i mogućem uvođenju obaveznog vojnog roka, a na kraju se dotaknula i velikog prosvjeda koji organizira oporba.

“Kakvi su to argumenti o preodgoju za obavezni vojni rok?”

Govoreći o eventualnom povratku obaveznog vojnog roka Sandra Benčić je rekla:

“Stav naše stranke je da je Hrvatska ulaskom u NATO profesionalizirala vojsku. Smatramo da je to dovoljno, plus Hrvatska ima i dobrovoljni vojni rok pa svi koji žele mogu služiti. Ako vojska želi, može se pobošljati promocija umjesto uvođenja trećeg modela obveznog vojnog roka koji se pokazao neprovedivim. Skoro 80 posto njih se u godinama prije ukidanja obveznog vojnog roka, pozivalo na prigovor savjesti pa mislimo da će se to i sad dogoditi.

Trebali bismo u srednjoj školi raditi na edukaciji mladih oko civilne zaštite s programom gdje klinci nauče od pružanja prve pomoći do vatrogastva i realnih rizika koji će se zbog klimatskih promjena događati i gdje možemo kao zajednica sudjelovati. Argumenti za služenje vojnog roka da ih se preodgaja, da su bez mobitela nekoliko mjeseci, nalikuje mi na vremena na koje se ne trebamo vraćati, odgoj je zadatak roditelja i obrazovnog sustava.”

Smatra da su argumenti Vlade, da nećemo imati pričuvu u slučaju izbijanja rata, klasična predizborna fora koju smo više puta čuli. “Vidjet ćemo koliko će to biti provedivo. Ročna vojska zahtijeva i značajna sredstva pa ako sad moramo uložiti više u obranu zbog globalne situacije, nije li važnije ulagati u profesionalnu vojsku koju imamo i eventualni dobrovoljni vojni rok? Mislim da je ovo ishitreno i da će se pokazati kao propali predizborni trik”, rekla je.