Za koga bi Hrvati najradije radili? Pogledajte listu najpoželjnijih poslodavaca

Za koga bi Hrvati najradije radili? Pogledajte listu najpoželjnijih poslodavaca

Najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj ponovno je dm, no tehnološke kompanije Hrvatima postaju sve atraktivnije. Najnovije istraživanje Alma Career Croatia pokazuje da su dobri međuljudski odnosi najvažniji faktor koji ih privlači poslodavci. Zanimljivo, otkriva istraživanje, gotovo polovica anketiranih često razmišlja o promjeni posla.

dm-drogerie markt opet je, četrnaestu godinu za redom, najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj. Nakon dm-a Hrvati bi najradije radili u Lidlu te Rimac Groupi. Slijede Müller trgovina pa A1 Hrvatska. Istraživanje o poslodavcu prvog izbora koje već 19 godina provodi Alma Career Croatia, koja upravlja portalom MojPosao, pokazuje da Hrvati kao sektore u kojima bi radili preferiraju trgovinu i tehnologiju – s trgovinom u blagoj prednosti., piše poslovni.hr

Lista najpoželjnijih poslodavaca u 2023. otkriva da tehnološke kompanije privlače sve veći interes radnika jer je zamjetan skok tehnoloških kompanija kao što su Google Hrvatska, Microsoft Hrvatska te Ericsson Nikola Tesla, a koje su ove godine ušle u top 20.

A u odluci o najpoželjnijem poslodavcu ispitanicima su najvažnija tri faktora. Najveći broj (45 posto) kaže da su im najvažniji dobri međuljudski odnosi, odnosno dobra atmosfera na radnom mjestu. Na drugom mjestu našao se dobar tretman od strane nadređenih, što je kao faktor privlačnosti odabralo 43 posto ispitanika, dok se na trećem mjestu našla sigurnost radnog mjesta (43 posto).

Među manje bitnim faktorima radnicima su su društvena odgovornost kompanije, nematerijalne beneficije te prilika za hijerarhijsko napredovanje.

Što se pak beneficija tiče radnici su najvažniji bonusi (64 posto), pa fleksibilno radno vrijeme (51 posto) i naknada za putne troškove (51 posto).

Među manje popularnim beneficijama su pokriveni ili subvencionirani troškovi kulturnih ili sportskih aktivnosti, bonus za preporuke te subvencioniranje opuštajućih aktivnosti (wellness masaža…).

Istraživanje Alma Career Croatia, provedeno na uzorku od 25 tisuća ispitanika, otkriva još jednu zanimljivost. Gotovo polovica anketiranih (47 posto), naime, često razmišlja o promjeni poslodavca. O tome ponekad razmišlja trećina (35 posto), dok o promjeni posla uopće ne razmišlja njih tek 18 posto.

Sukladno ovim rezultatima ne čudi podatak da 48 posto ispitanika aktivno traži posao, dok ih naredna trećina (38 posto) ne traži posao, ali ako bi ih poslodavac kontaktirao razmislili bi o tome. Svega 14 posto ispitanika uopće ne traži posao. Također, posao u većoj mjeri traže oni ispitanici koji ne rade kod svog poželjnog poslodavca (51 posto) nego oni koji rade kod poželjnog poslodavca (njih svega 17 posto traži posao).

Izvor: MojPosao