Milanović: ‘Za Mamića i Turudića sam znao još 2015., za Rimac ne. Oleg Butković? Jazbinar‘

Milanović: ‘Za Mamića i Turudića sam znao još 2015., za Rimac ne. Oleg Butković? Jazbinar‘

Upravo će on govoriti o Turudiću u ekskluzivnom intervjuu za ‘Točku na tjedan‘ N1 televizije

Izbor glavnog državnog odvjetnika izazvao je dosad neviđen otpor dijela javnosti i struke, oporbe, ali i predsjednika Republike, Zorana Milanovića.

Upravo će on govoriti u ekskluzivnom intervjuu za ‘Točku na tjedan‘ N1 televizije.

Zašto je izbor Turudića nacionalna katastrofa i najniži trenutak hrvatske politike otkad se bavite politikom?

Drama ima razne forme. Ovo je katastrofa, ima elemente tragedije ali bez onog što na kraju bude katarza. Takvi cinici, ljudi, političari neće se suočiti s istinom, zato to ima elemente tragedije. Ovakva razina srozavanja, gdje se jednog bukača gura na čelno mjesto represivnog aparata je nezabilježeno u Hrvatskoj.

Država nije prepoznala ovo što govorite.

On i njegovi promotori su bili jači, ovo je još uvijek prilika da se zaustavi, nije još položio prisegu. Jedno je nekog udaljiti iz sustava, to je teško, ali druo je zaustaviti ga, njega i njegove sponzore.

Zašto to niste riješili 2015.?

On je tad bio predsjednik županijskog suda i uskočki sudac, nije išao naviše. Kako je došao do tog mjesta, pitajte njegove sponzore, na kraju je postao predsjednik županijskog suda valjda dva tjedna prije nego što sam ja postao premijer. Respektabilna karijera? oprezno s tim. Vrlo često se napreduje po vezama. Provincijski sudac, kako je izabran i preraspoređen preko noći? Nije to nikakva karijera.

Bio sam predsjednik Vlade… USKOK i DORH traže pomoć SOA-e jer ne vjeruju županijskom sudu kojem je predsjednik Turudić. To što SOA sazna nije dokaz na sudu. Jedini tko je to mogao učiniti 2015. je bio USKOK. USKOK je morao za to tražiti nalog županijskog suda da se počne baviti Turudićem.

Kada ste Vi doznali da se Turudić s Mamićem vozikao, 2015.ili sada?

Za Rimac nisam znao, za ovo sam znao 2015. Ajde da riješimo tu 2015. Mamić je izašao iz pritvora. Ono što je prikupila SOA nema karakter dokaza u postupku. Moj ministar pravosuđa nije ni znao za to, znao sam ja.

Plenković pita zašto mu dostavljate takva saznanja uoči glasanja?

To su izgovori lopova. Turudić nema sigurnosnu provjeru, on ima provjeru iz 2019. za uskočkog suca, temeljnu provjeru. Kako je prošao tu nakon što se znalo za nedopuštene radnje? E o tome ćemo morati razgovarati post factom, i s premijerom. Nije moguće ni logično, za povjerovati da se to nije znalo i da to nije trebalo ući u materijale tijekom zadnje provjere. Kako to nije dato na znanje Vrhovnom sudu? Turudić laže, Plenković laže, izmišljaju. U jednom danu laže dva puta. Kaže ide nova provjera? Kakva? Do kraja dana kaže nema. Onda se javi stručnjak za kamione Olja (Oleg op.a.) Butković, jazbinar koji je tamo kartao… Ove stvari imaju elemente gaslightinga, odnosno sluđivanja.

Sve je u zakonu. Čovjek koji ne radi u sustavu javio se na javni poziv koji je raspisalo državnoodvjetničko vijeće na koji su se javila četiri kandidata. Potpisao je suglasnost da će proći novu provjeru. Žuri se da se izabere… Jedan od uvjeta koje je DOV postavio: kandidat koji ne obnaša državnoodvjetničku dužnost mora priložiti suglasnost vlastoručno potpisanu. Analogijom, prema Zakonu, može se imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete, to su ovi. Dakle, stvari su jasne, DOV administrira za Vladu, prikupljaju podatke. To dolazi Vladi, oni su zadnja instanca.

Butković kaže da se bojite Turudića?

To kaže on, koji je kartao s Turudićem u Slovenskoj. On je bio gost. Ja sam bio u solidnim odnosima s Draganom Kovačevićem, dok sam bio nitko i ništa, hoću reći dok nisam bio premijer. Kovačević je doprinio tome da HNS 2017. promijeni stranu, odmetne se od koalicije. Ja sam ih uveo u Sabor. Zašto je prešao u HDZ? Jer je bio glavni direktor Janafa. Svi su tamo nalazili mjesto, i Jakov Kitarović. Većina tih ministara su smijenjeni, ostao je Butković. Kad je već rekao da imao pitanje za mene, pitaj! Ja sam predsjednik, zašto bih se trebao bojati probisvijeta koji nema nikakve ovlasti nada mnom?!

Više uskoro…