Jeste li probali crnu rižu? Zovu je i ‘zabranjena’, a veoma je zdrava

Jeste li probali crnu rižu? Zovu je i ‘zabranjena’, a veoma je zdrava

Poznata i kao “zabranjena riža”, ova vrsta riže zapravo nije crna ili zabranjena.

“U drevnoj Kini bila je poznata kao zabranjena riža jer je bila rezervirana za kraljevske obitelji, a ‘običnim’ ljudima nije bilo dopušteno da je konzumiraju,” objašnjava nutricionistica iz Philadelphije Stacey Woodson, koja je također autorica knjiga o prehrani za djecu. “Ali danas je šire dostupan i u njemu uživaju ljudi diljem svijeta.”

Iako ovo cjelovito zrno u vrećici izgleda crno, nakon kuhanja poprima tamnu nijansu ljubičaste (što joj daje drugi, točniji nadimak “ljubičasta riža”).

“Crna riža dio je azijske prehrane tisućama godina”, kaže Natalie B. Allen, klinička izvanredna profesorica nutricionizma i dijetetike na Sveučilištu Missouri State. “Duboka boja dolazi od antocijana, a to su pigmenti koji se nalaze u ljubičastoj i plavoj hrani, a obično nedostaju u prosječnoj američkoj prehrani.”

Poput smeđe riže, crna riža je nerafinirana, što znači da sadrži sve dijelove zrna, uključujući mekinje pune vlakana i klice, što joj daje nutritivnu prednost u odnosu na bijelu rižu, koja je lišena tih zdravih dijelova, prenosi GH.

Evo koje su glavne dobrobiti crne riže.

1) Visok udio antioksidansa.
Često pomislimo na voće i povrće kad razmišljamo o hrani s visokim udjelom antioksidansa — koji su važni za borbu protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice u tijelu — ali cjelovite žitarice često imaju veću količinu i raznolikiji niz antioksidansa kao i biljne spojeve koji se bore protiv bolesti zvane fitokemikalije.

Antocijanini u crnoj riži ne daju zrnu samo blistavu boju: “Zbog prisutnosti antocijanina, crna riža ima veći sadržaj antioksidansa od ostalih zrna riže”, kaže Melissa Rifkin, zdravstvena stručnjakinja, koja ističe da ovaj porast antioksidansa u vašoj prehrani može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca, raka, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

2) Dobar izvor vlakana
Vlakna su ključna za održavanje zdravog probavnog sustava — također mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Neke vrste crne riže sadrže 4,7 g dijetalnih vlakana na 100 grama.

“Crna riža je bogata hranjivim tvarima i ima više vlakana, proteina i željeza i od bijele riže i od smeđe riže”, kaže nutricionistica Sara Chatfield. Dodaje i a veći sadržaj proteina i vlakana u crnoj riži može pomoći u povećanju osjećaja sitosti tijekom obroka i može pomoći u kontroli tjelesne težine.

3) Poboljšava zdravlje očiju
Dok su određene crvene, žute i narančaste namirnice poput mrkve dobro poznate po tome što sadrže karotenoide (pigmente koji mogu poboljšati zdravlje očiju), crna riža ih također sadrži – posebno lutein i zeaksantin, kaže AlLen. Brojne studije pokazale su da ova dva karotenoida mogu pomoći u zaštiti makule od oštećenja plavim svjetlom i poboljšati vidnu oštrinu, te su povezana sa smanjenim rizikom od degeneracije makule i katarakte povezane sa starenjem.

4) Ima niži glikemijski indeks nego bijela riža
Jedna od loših strana bijele riže je njezin visok glikemijski indeks (GI), koji može uzrokovati skok šećera u krvi. Ako ste zabrinuti za razinu šećera u krvi zbog dijabetesa tipa 2 ili nekog drugog razloga, crna riža je ukusna opcija koja ima niži GI, prenosi N1.