Hrvatska saznala suparnike u Ligi nacija, Dalić: Naš cilj je četvrtfinale

Hrvatska saznala suparnike u Ligi nacija, Dalić: Naš cilj je četvrtfinale

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtom će izdanju Uefine Lige nacija igrati u skupini 1 Lige A u društvu Portugala, Poljske i Škotske.

Tako je htio ždrijeb prestižnog europskog reprezentativnog natjecanja, održan u Parizu, na kojem su Hrvatski nogometni savez predstavljali predsjednik Marijan Kustić, izvršni direktor Tomislav Svetina, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, voditelj međunarodnog odjela Josip Tomaško i glasnogovornik Tomislav Pacak.

U skupini 2 Lige A igrat će Italija, Belgija, Francuska i Izrael, u skupini 3 Lige A igrat će Nizozemska, Mađarska, Njemačka i Bosna i Hercegovina, a u skupini 4 Lige A Španjolska, Danska, Švicarska i Srbija.

Novo izdanje Lige nacija donosi novitete pa će, za razliku od prijašnjih godina, iz svake skupine plasman u nokaut fazu natjecanja ostvariti po dvije reprezentacije. Dakle, neće se igrati samo polufinale i finale, već i četvrtfinalne utakmice.

Prvo kolo igrat će se od 5. do 7. rujna, a grupna faza natjecanja završava 19. studenoga ove godine. Četvrtfinalni susreti na rasporedu su od 20. do 25. ožujka 2025. godine, a završni turnir igrat će se od 4. do 8. lipnja iduće godine. Točne satnice bit će određene naknadno.

Liga nacija važna je u kontekstu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, u kojima će samo osvajači skupina ostvariti izravan plasman na smotru u SAD-u, Meksiku i Kanadi. U dodatne kvalifikacije plasirat će se 12 drugoplasiranih te četiri najbolje momčadi iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti nastup kroz kvalifikacije.

Četvrtoplasirane momčadi u Ligama A i B automatski ispadaju u Ligu B, odnosno Ligu C, a dvije najlošije četvrtoplasirane momčadi Lige C ispast će u Ligu D. Četiri pobjednika skupina u Ligama B i C, kao i dva pobjednika skupina u Ligama D, automatski se promoviraju u Lige A, B i C. Trećeplasirane momčadi Lige A i drugoplasirane momčadi Lige B, kao i trećeplasirane momčadi Lige B i drugoplasirane momčadi Lige C igrat će utakmicu za promociju/ispadanje kod kuće i u gostima. Također, igrat će se i doigravanje između dviju najboljih četvrtoplasiranih momčadi iz Lige C i dviju drugoplasiranih momčadi iz Lige D.

ŽDRIJEB LIGE NACIJA

LIGA A

Skupina 1: Hrvatska, Portugal, Poljska, Škotska
Skupina 2: Italija, Belgija, Francuska, Izrael
Skupina 3: Nizozemska, Mađarska, Njemačka, Bosna i Hercegovina
Skupina 4: Španjolska, Danska, Švicarska, Srbija

LIGA B

Skupina 1: Češka, Ukrajina, Albanija, Gruzija
Skupina 2: Engleska, Finska, Irska, Grčka
Skupina 3: Austrija, Norveška, Slovenija, Kazahstan
Skupina 4: Wales, Island, Crna Gora, Turska

LIGA C

Skupina 1: Švedska, Azerbajdžan, Slovačka, Estonija
Skupina 2: Rumunjska, Kosovo, Cipar, Litva/Gibraltar
Skupina 3: Luksemburg, Bugarska, Sjeverna Irska, Bjelorusija
Skupina 4: Armenija, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija, Latvija

LIGA D

Skupina 1: Gibraltar/Litva, San Marino, Lihtenštajn
Skupina 2: Moldavija, Malta, Andora , piše HNS.

zbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, osvrnuo se na ždrijeb Lige nacija koji je Vatrenima donio skupinu s Portugalom, Poljskom i Škotskom.

Ovo su prvi izbornikovi dojmovi:

“Čeka nas opet jedno veliko natjecanje, finale Lige nacija ostaje iza nas, a pred nama je novo dokazivanje. Mislim da skupina s Portugalom, Poljskom i Škotskom nije loša, s Portugalom se, eto, već drugi put susrećemo u Ligi nacija. To će za nas biti jako dobro natjecanje, uživat ćemo u nogometu, a naš će cilj biti plasman na jedno od prva dva mjesta u skupini i plasman u četvrtfinale. Liga nacija nam je u prva dva navrata bila rak rana, ali treći put smo ušli u finale i to ćemo pokušati ponoviti”, rekao je Zlatko Dalić.