Pernar priveden na sud, evo za što se tereti …

Pernar priveden na sud, evo za što se tereti …

Splitska policija izvijestila je o završetku krim istraživanja nad bivšim saborskim zastupnikom Ivanom Pernarom koji je danas uhićen nešto prije nego se pojavio pred Pomorskom školom.

Jučer je Pernar napravio predstavu u dvorištu Prometne škole, animirao je učenike na sklekove, no deblji kraj izvukle su novinarke Slobodne Dalmacije koje su zasuli jajima., doznaje dalmatinski

Policija navodi kako je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Pernar organizirao mirno okupljanje bez prijave, a prijavljivanje je bilo obvezno, te da nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira na mirnom okupljanju. Time je ostvario obilježja prekršaja iz članka 7. i članka 16., kažnjivo po članku 34. Zakona o javnom okupljanju.  

Narušavao je i javni red i mir na drugačiji način, čime je ostvario obilježja prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je uz optužni prijedlog odveden na Općinski prekršajni sud u Splitu, izvijestili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Evo što je još policija navela u svom priopćenju o završetku kriminalističkog istraživanja.

‘Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnjak u utorak oko 13 sati  u zoni odgojnoobrazovne ustanove, koristeći društvene mreže, najprije organizirao i pozivao na javno okupljanje, te ga potom i održao, i to radi javnog izražavanja i promicanja vlastitih uvjerenja i ciljeva. Na okupljanju je nazočilo više stotina učenika srednjih škola, a navedeno javno okupljanje nije prijavio nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji. 

Na okupljanju je organizirao i održao natjecanje u izdržaju i sklekovima u koje je uključio više učenika srednje škole te je pobjednike natjecanja novčano nagradio. Također, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je na istom javnom okupljanju, neposredno nakon njegovog odlaska s mjesta događaja, a na kojem su se još uvijek nalazili učenici-sudionici javnog okupljanja, došlo i do narušavanja javnog reda i mira na način da je iz skupine koja se okupila po pozivu okrivljenika, bačeno više jaja prema tri osobe.

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je muškarac ustrajao u namjeri daljnje organizacije istovrsnih javnih okupljanja, tako što je istog dana preko društvenih mreža pozivao na javno okupljanje ispred druge odgojnoobrazovne ustanove u Splitu, dok je jutarnjim satima osobno došao u osnovnu školu te najavio svoj dolazak ispred navedene osnovne škole za sutra.

Uz činjenicu da je suprotno zakonu organizirao i održao javno okupljanje, utvrđeno je također postojanje osnovane sumnje da je muškarac u cilju promicanja osobnih ciljeva, iskoristio osobe mlađe životne dobi – srednjoškolsku populaciju, među kojima i maloljetnike, odnosno na opisani uznemiravajući i ponižavajući način poticao učenike da se natječu radi njegove osobne promocije, čime je ujedno narušio javni red i mir na drugi način, budući da je izazvao zgražanje većeg dijela javnosti, tim više što je snimljene sadržaje s navedenog javnog okupljanja, na kojima se nalaze učenici, objavio na društvenim mrežama, a koji sadržaji  su bez ograničenja dostupni javnosti.’