Analitičar: Plenković zbog svoje taštine, ali i zbog sukoba s Milanovićem, neće odustati od Turudića

Analitičar: Plenković zbog svoje taštine, ali i zbog sukoba s Milanovićem, neće odustati od Turudića

HDZ se tijekom proteklog vikenda našao u velikim problemima nakon što je Jutarnji list objavio prepiske predloženog kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića s Josipom Pleslić, onomad još Rimac.

Transkripti tih prepiski iz vremena dok je Rimac bila državna tajnica u Ministarstvu uprave (a koja se kasnije našla pod istragom USKOK-a koji je i podigao nekoliko optužnica protiv nje), sugeriraju njihovu prisnost i kompromitiraju Turudića jer je tvrdio (posljednji puta predstavljajući kandidaturu za šefa DORH-a pred saborskim Odborom za pravosuđe) da je s Rimac imao tek usputne kontakte.

Dok se skandal već treći dan valja u javnosti, oporba zahtijeva odustajanje od glasovanja o Turudiću i od njegove kandidature. Isto podržava i predsjednik Republike Zoran Milanović, a odluka o tome jedino je na vladajućoj stranci, HDZ-u, i njenom lideru Andreju Plenkoviću.

“Vjerojatno će još toga izaći u javnost”

Danas popodne sastaje se šire Predsjedništvo HDZ-a, sutra se sastaju i predstavnici vladajuće koalicije, a za srijedu je u dnevni red Sabora uvršteno glasovanje o Turudiću. Politički analitičar Ivan Rimac ne vjeruje da će Plenković u međuvremenu, usprkos svemu, dići ruke od Turudića, piše N1.

“Mislim da Plenković zbog svoje taštine, ali i zbog sukoba s predsjednikom Milanovićem, neće odustati od Turudića. Također mislim da će ta afera sigurno naštetiti HDZ-u jer je tek počela i vjerojatno će biti još materijala koji će se iznositi u javnost”, rekao je za N1 Rimac.

On smatra da novonastali skandal s Turudićem šteti HDZ-u i šansama stranke na parlamentarnim izborima.

“Bez obzira na to što ta situacija dodatno homogenizira biračko tijelo HDZ-a, ona zatvara priliku da se govori o drugim temama. Ova bi afera mogla pojesti medijski prostor i kampanju općenito te biti jedina kampanja koja će se voditi pod pretpostavkom da će izbori biti na proljeće. No, s obzirom na Plenkovićev stil, njegovu samouvjerenost i želju da pokaže kako potpuno vlada Saborom i procesima imenovanja, ne vjerujem da će odustati”, mišljenja je Rimac.

“Afera je tinjala od početka”

Afera je, dodaje, tinjala još od trenutka kada se Turudić javio na natječaj za glavnog državnog odvjetnika.

“Već je tada bilo izvjesno da bi afera mogla buknuti. No, očekivalo se da će Plenković osluškivati javnost i medije i procijeniti koliko je rizično predložiti Turudića za tu dužnost. U svojoj uvjerenosti da zbog toga što ima parlamentarnu većinu može dirigirati svim političkim procesima u zemlji, Plenković je zanemario sve signale o mogućoj aferi. Kao što mu je prethodna afera s (bivšim) ministrom Davorom Filipovićem bitno poremetila strategiju tajminga izbora, i ova bi mu afera u najmanju ruku mogla poremetiti planove za raspisivanje izbora”, ustvrdio je politički analitičar Ivan Rimac, piše N1.