Vidović Krišto pisala Milanoviću: Deklasificirajte izvješće o sigurnosnoj provjeri Ivana Turudića, koju je SOA dostavila 2017.

Vidović Krišto pisala Milanoviću: Deklasificirajte izvješće o sigurnosnoj provjeri Ivana Turudića, koju je SOA dostavila 2017.

Saborska zastupnica i predsjednica OIP-a Karolina Vidović Krišto uputila je otvoreno pismo predsjedniku Zoranu Milanoviću povodom odluke vlade RH da na čelo Glavnog državnog odvjetnika izabere Ivan Turudić.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine Milanoviću,

Namjera vladajuće većine u Hrvatskome saboru da za Glavnog državnog odvjetnika izabere suca Ivana Turudića predstavlja istinsku ugrozu za pravni poredak Republike Hrvatske.

Sudac Turudić uopće ne skriva svoju povezanost s korumpiranim strukturama, te je u potpunosti jasno da takva osoba ne može biti Glavni državni odvjetnik. U bilo kojoj drugoj uređenoj europskoj državi osoba kao Turudić uopće ne bi mogla biti u pravosudnom sustavu, a kamoli biti čelna osoba Državnog odvjetništva.

Europske institucije procjenjuju da Hrvatska godišnje na korupciji izgubi 10 milijardi eura, a visina cijena osnovnih životnih potrepština prelazi svaku granicu prihvatljivosti. Cijene u Hrvatskoj su više nego u državama gdje su plaće tri ili četiri puta veće nego u Hrvatskoj.

Sve navedene anomalije jesu posljedice bezakonja i korupcije, koji su pak posljedica blokiranog rada DORH-a.

Zbog opisanog stanja, pozivam Vas, da deklasificirate izvješće o sigurnosnoj provjeri Ivana Turudića, koju je SOA dostavila 2017. godine tadašnjoj predsjednici Grabar Kitarović, te ga javno objavite.

Svi hrvatski građani, a napose državni dužnosnici, obvezni su razotkrivati nezakonitosti i koruptno djelovanje svakog pojedinca ili skupine. Stoga informacije koje dokazuju korupciju ne mogu, niti smiju biti tretirane kao državna tajna, već ih valja učiniti dostupnima javnosti i nadležnim državnim tijelima.

S obzirom na kompromitirajuće navode u navedenom izvješću, javna objava istoga spriječila bi izbor Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika RH, a sprječavanje navedenog izbora jest hrvatski nacionalni interes.

Borba protiv korupcije te uspostava funkcionalne vladavine prava jesu temeljni hrvatski nacionalni interes!

Zalaganje za demokratske i nacionalne vrijednosti jest obveza svakog odgovornog pojedinca, kao što je i obveza svakog pojedinca braniti svoj narod ukoliko je njegov narod ugrožen.

S obzirom na Vašu ulogu za vrijeme Domovinskog rata, sada, kada su hrvatski građani ugroženi neviđenom korupcijom i sustavnom nepravdom, pozivam Vas da stanete na stranu hrvatskih građana i njihovog prava da žive u uređenoj i uljuđenoj državi.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

zastupnica i predsjednica OIP-a”