Svaku večer se borite sa snom? Probajte dansku metodu!

Svaku večer se borite sa snom? Probajte dansku metodu!

Dugoročni učinci nedostatka sna mogu izložiti ljude riziku od hipertenzije, dijabetesa, pretilosti, depresije te srčanog i moždanog udara, upozoravaju stručnjaci.

Danska tehnika, također poznata kao hygge, stvara ugodno okruženje za spavanje održavajući spavaću sobu hladnom, a krevet toplim. Ideja je uživati u kontrastu između hladne sobe i topline kreveta, piše Mirror.

Kada je suočeno s hladnim vremenom, tijelo se uključuje u termoregulaciju, proces koji uključuje redistribuciju protoka krvi kako bi se održala unutarnja temperatura.

Dolazi do periferne vazokonstrikcije, odnosno sužavanja krvnih žila u ekstremitetima, kako bi tijelo očuvalo toplinu, što zauzvrat može dovesti do smanjenje ukupne razine energije.

Štoviše, hladno vrijeme i smanjena izloženost prirodnom svjetlu mogu utjecati na cirkadijalni ritam, potičući oslobađanje melatonina, hormona koji regulira cikluse spavanja i budnosti.

Tijelo također može potrošiti više energije za stvaranje i održavanje topline u hladnijim uvjetima, pridonoseći povećanom umoru., prenosi N1