ZATAŠKANA PREVARA? S računa IDZ-a lani nestalo 36 tisuća eura. BORIS MILETIĆ: “Znam za slučaj, sve je prijavljeno policiji”

ZATAŠKANA PREVARA? S računa IDZ-a lani nestalo 36 tisuća eura. BORIS MILETIĆ: “Znam za slučaj, sve je prijavljeno policiji”

Župan je na današnjoj konferenciji za novinare odgovorajaći na pitanje je li se o radu ustanove i svim navodima koje je jučer iznio bivši ravnatelj Manuel Runić konzultirao sa svojim bivšim pročelnikom Duškom Kišberijem koji je bio predsjednik Upravnog vijeća IDZ-a u periodu za koji Runić spominje niz nepravilnosti, župan je odgovorio da Duško Kišberi nije bio njegov pročelnik. Potonji je pak na vlastiti zahtjev otišao iz Županije u prosincu 2022. godine a Miletić je župan postao 2021. godine

“Nema nedodirljivih. Istarski zdravstveni sustav funkcionira i građani Istre mogu biti sigurni po pitanju primarne zdravstvene zaštite”, poručio je danas istarski župan Boris Miletić na konferenciji za novinare koju sazvao u sjedištu Županije zbog recentnih događaja i ostavke koju je jučer podnio sada već bivši ravnatelj Istarskih domova zdravlja Manuel Runić. , piše istra24

Naime, potonji je jučer iznio niz šokantnih podataka na račun bivšeg vodstva ove zdravstvene ustanove spominjući kupovinu raznih poklona na račun IDZ-a u vlasništvu Istarske županije.

Miletić je novinarima prenio kako je Runić ostavku dao iz „privatnih, obiteljskih i zdravstvenih razloga“, naglasivši da ni sa čim što je jučer rečeno, nije bio upoznat.

Podsjetio je kako je od županijske Službe za reviziju naložio internu ad hoc reviziju svih navoda koji su jučer odjeknuli u javnost.

– Ukoliko se utvrdi da je bilo kakvih nepravilnosti u smislu poslovanja ove javne ustanove i trošenja javnog novca, to naravno treba istražiti, a odgovorne osobe za to trebaju odgovarati. Runiću se zahvaljujem za sve što je u zadnjih godinu dana poduzeo kako bi poboljšao rad ustanove i žao mi je što je otišao jer mislim da se doista trudio, kazao je Miletić.  

Napomenuo je da je u dvije i pol godine kada je došao na mjesto župana jedina promjena na pročelničkom mjestu bila upravo u odjelu zdravstva, jer je, kako je naveo, vidio da sustav može bolje funkcionirati.

– Od kada sam ja na čelu nema nedodirljivih, želim voditi Županiju transparentno u svim ustanovama i trgovačkim društvima u kojima je Županija osnivač. Sutra će Upravno vijeće imenovati vršitelja dužnosti IDZ-a, a nakon raspisivanja natječaja, izabrat će se novi ravnatelj koji će, vjerujem, nastaviti ovaj put koji je na neki način dosadašnji ravnatelj usmjerio, rekao je župan.

Na novinarsko pitanje ima li ostavka političku pozadinu, budući da je upravo to bila i tema uoči zadnje sjednice županijske Skupštine unutar vijećnika kluba IDS-a, Miletić je rekao da se o tome govorilo, ali da misli da to nije politička pozadina.

– Vjerujem da Runić ne bi podlegao nikakvim političkim pritiscima budući da je imao moju podršku i podršku nadležne pročelnice dr. Gordane Antić.

Budući da je pročelnica Antić, sve što je jučer nakon obraćanja Runića izašlo u javnost ocijenila “zastrašujućim”, pitali smo župana je li se u međuvremenu informirao što se dogodilo i o tome pitao bivšeg predsjednika Upravnog vijeća Duška Kišberija koji je ujedno bio i njegov pročelnik u Županiji.

Podsjetimo, potonji je pak na vlastiti zahtjev otišao iz Županije u prosincu 2022. godine, a Boris Miletić posao je župan nakon zadnjih lokalnin izbora 2021. godine.

Naime, Kišberi je mjesec dana prije nego je za ravnatelja izabran Manuel Runić, dao iznenadnu ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća. Konkretno, zanimalo nas je jesu li već tada krenuli problemi u IDZ-u?

– Ja to ne mogu spekulirati. Gospodin Kišberi nije bio nikad moj pročelnik (Kišberi je bio pročelnik do 2022. godine op.a.).

– Pročelnike imenuje župan, kao i Upravno vijeće, a to tijelo bira ravnatelja IDZ-a, dodao je župan. Kazao je da Upravno vijeće kao i Nadzorni odbor razmatraju financijske izvještaje i ne ulaze u kartice konta. 

“Zašto su ti detalji postojali, ako jesu, to je neka druga tema. Da li se time kupovao mir unutar ustanove (pokloni op.a.) da li na neki način sinekure radi, meni je o tome teško govoriti. Ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti, po tome će morati postupati neke druge institucije, naveo je Miletić.

Na pitanje je li upoznat s informacijom da je s računa IDZ-a lani internetskom prevarom „skinuto“ 36 tisuća eura, Miletić je odgovorio da je upoznat sa slučajem. 

Na dodatno pitanje zašto to nije izašlo u javnost, iako se isti slučaj prevare dogodio i u Sportskoj zajednici Grada Poreča koja je bila prevarena za više od 80 tisuća eura i o čemu je javnost bila upoznata, kazao je kako je događaj prijavljen policiji koja to mora istražiti.

– To je primjer prevare i isti su dan Istarski domovi zdravlja slučaj prevare prijavili policiji, rekao je župan.

Na pitanje kako je završio taj slučaj s obzirom da je javna ustanova oštećena za 36 tisuća eura i je li novac u međuvremenu vraćen, kazao je da tu informaciju nema te se složio s time da bi Županija trebala imati tu informaciju, no nije znao reći je li i postupak okončan.

Budući da je bivši ravnatelj dr. Ante Ivančić demantirao sve optužbe koje je na račun ustanove pod njegovim vodstvom rekao Runić, ostaje nejasno tko zapravo govori istinu, zanimalo nas kako na to gleda župan.

– To će utvrditi revizija. To neće biti niti župan niti politika već ljudi koji su za to školovani. iz tog sam razloga isti dan naložio reviziju.

Komentirajući činjenicu da je Runić mandat dao na raspolaganje na konferenciji za novinare umjesto članovima Upravnog vijeća, Miletić je rekao da je Runić bio u zadnje vrijeme pod velikim medijskim pritiskom i pritiskom unutar ustanove.

– On je takvu odluku donio i nije se konzultirao niti sa mnom niti s pročelnicom. To je njegova odluka i ja to poštujem. Ponavljam, žao mi je što je otišao, jer mislim da je išao u pravom smjeru.

Što se tiče maila koji je Runićev protukandidat Daniel Ferlin slao na adrese zaposlenika s pozivima za večeru, Miletić je rekao da je taj mail neprimjeren i da se nikada ne bi usudio tako nešto poslati.

– To nije način komunikacije i mene čudi da takav mail nije ranije izašao u javnost barem od djelatnica IDZ-a, ali možda to govori o tome kako se nekad upravljalo ustanovom.

Pitali smo župana je li o svim izrečenim nepravilnostima u IDZ možda razgovarao s bivšom pročelnicom koja je dugi niz godina vodila županijski odjel za zdravstvo Sonjom Grozić Živolić, a koju je njegovim dolaskom zamijenila dr. Gordana Antić, župan je ponovio “da je unutar upravnih tijela to bila jedina promjena jer je vidio prostor za poboljšanje”.

– U životu i politici možete pustiti da stvari idu, kako bi se reklo „ne talasaj“ ili možete nešto promijeniti na bolje. Moj cilj je bio unaprijediti sustav i zato mi je drago da imam veliku pomoć i kvalitetnu suradnicu kao što je dr. Gordana Antić, zaključio je Boris Miletić.