Što se događa s vašim tijelom kada prestanete masturbirati

Što se događa s vašim tijelom kada prestanete masturbirati

Oni koji masturbiraju kunu se u brojne dobrobiti tog čina. Ne samo da je to prilika da bolje upoznate svoje tijelo, već je i prilično osnažujući osjećaj znati da sebi možete pružiti toliko zadovoljstva.

Ispostavilo se da postoji još jedan razlog da postanete bolji u zadovoljavanju sebe. Naime, masturbacija i orgazam oslobađaju koktel hormona dobrog osjećaja u vašem sustavu, od kojih neki doprinose kvalitetnom snu, piše Health Digest.

Prolaktin je jedan od takvih hormona, kaže šefica pulmologije i direktorica medicine spavanja u Kaiser Permanente u Honoluluu, dr. Shanon Makekau. “Razine prolaktina više su tijekom seksa s primjetnim porastom nakon orgazma, što bi moglo biti odgovorno za postkoitalnu pospanost koju mnogi ljudi doživljavaju”, rekla je.

Prema studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu Endocrine, orgazam koji je uslijedio nakon masturbacije i koitusa rezultirao je povećanjem razine prolaktina kod muškaraca i žena. Za žene postoji i dodatna korist od povećanog estrogena, objasnila je dr. Makekau. Oba ova hormona mogu potaknuti brzi san (REM).

Endorfini, vazopresin, oksitocin, norepinefrin i serotonin neki su drugi hormoni uključeni u orgazam koji vas također mogu uspavati. Kao što je objasnila seksologinja Rebecca Alvarez Story, dok endorfini djeluju kao prirodni lijekovi protiv bolova i čine da se osjećate opuštenije, vazopresin i oksitocin djeluju protiv hormona stresa u vašem sustavu.

Visoke razine hormona stresa, posebno kortizola, povezuju se s nesanicom. Visoke razine hormona stresa, posebno kortizola, povezane su s nesanicom, a poznato je da oslobađanje oksitocina koje se događa sa seksualnom stimulacijom i odgovarajućim orgazmom smanjuje razinu kortizola.

Oksitocin se obično naziva “kemikalija za maženje” ili “hormon ljubavi” i često prati fizičku bliskost s nekim. Orgazam također oslobađa oksitocin. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u American Journal of Physiology, koja uključuje muškarce i žene s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja (OSA), primjena 40 međunarodnih jedinica (IU) oksitocina značajno je poboljšala ukupno vrijeme spavanja i kvalitetu sna.m prenosi N1