Ovo je najprodavaniji mobitel svih vremena, još ga nitko nije skinuo s trona

Ovo je najprodavaniji mobitel svih vremena, još ga nitko nije skinuo s trona

U 2021. godini gotovo 7.1 milijarda ljudi diljem svijeta koristila je mobilne telefone, što čini otprilike 90% svjetske populacije. Mobilni uređaji postali su neizostavan dio svakodnevnog života, a elegantni moderni uređaji daleko su od svojih prvih masivnih prethodnika nalik ciglama.

No koji su mobiteli ostvarili najveću prodaju u povijesti? Pomoću podataka iz Wikipedije, Yahoo Financea i tehnološke analitičke tvrtke Omdia, Pallavi Rao iz Visual Capitalista prikazao je uspješnost prodaje mobilnih telefona.

Koji je najprodavaniji?

Na vrhu liste najprodavanijih telefona svih vremena nalazi se voljena Nokia 1100, koja je ostvarila impresivnih više od 250 milijuna prodanih primjeraka u šest godina prije nego što je 2009. povučena s tržišta.

Iako je Nokia 1100 postojala u isto vrijeme kada su se počeli pojavljivati prvi pametni telefoni za masovno tržište, poput Nokia E-serije i kasnije iPhonea, njezina pristupačna cijena, fokus na osnovne funkcije te kompaktna veličina učinili su je izuzetno popularnom, posebno u zemljama u razvoju.

Na drugom mjestu je druga varijanta iste linije Nokia 1110, koja je prodana u 248 milijuna primjeraka.

Na trećem mjestu su iPhone 6 i 6 Plus, koji su zajedno ostvarili prodaju od ukupno 222 milijuna uređaja. Ovi telefoni predstavljaju početak ere pametnih telefona s velikim zaslonima, čineći ih i dalje najprodavanijim iPhone modelima i među najprodavanijim pametnim telefonima ikad.

Sljedećih 17 mjesta na ljestvici najprodavanijih telefona podijeljeno je između Nokia i iPhone uređaja, s iznimkom Samsunga E1100 (11. mjesto) i Motorole Razr V3 (17. mjesto), koji su uspjeli probiti dominaciju.

Nokia i Apple doživjeli su različite sudbine tijekom posljednjeg desetljeća. Nakon deregulacije tržišta telekomunikacija Nokia nije uspjela prilagoditi se prelasku na pametne telefone i izgubila je svoj dominantni položaj pred konkurencijom poput Applea, Googlea i Samsunga. Microsoft je 2014. godine kupio Nokijino mobilno poslovanje u nastojanju da unaprijedi svoj Windows Phone, ali kada taj potez nije uspio, Nokijino mobilno poslovanje prešlo je u vlasništvo HMD Globala. Danas HMD Global i dalje proizvodi Nokia telefone, uključujući moderne verzije ranijih modela koji koriste Android operativni sustav., pie index.hr