Burna rasprava u Saboru / Grmoja: “Uhićivat ćemo, a ne hapsiti”

Burna rasprava u Saboru / Grmoja: “Uhićivat ćemo, a ne hapsiti”

Zastupnici će danas u Saboru raspravljati o prijedlogu odluke o imenovanju Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske.

Vlada je Turudića predložila između četiri kandidata uz objašnjenje da je, od pristiglih programa za tu zahtjevnu dužnost, njegov bio najkvalitetniji.,

“Na temelju programa, razgovora i onoga što smo mogli čuti od kandidata, Vladino Povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da Vlada predloži Turudića“, rekao je prošli tjedan premijer Andrej Plenković koji je i jučer ponovio da je riječ o najboljem kandidatu.

U predlaganju Turudića presudilo je “sve” – zrelost u nastupu, dosadašnje iskustvo, program, način na koji je odgovarao pitanja, izjavio je premijer.

Oporba, međutim, ima drugačije viđenje, tvrdi da se Turudićevim imenovanjem zapravo želi ugušiti bilo kakva borba protiv korupcije, a premijera proziva da u ključnim institucijama želi imati odane ljude., piše N1

10:42

Benčić: Tko je stisnuo Plenkovića?

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić kritizirala je lex AP.

“Tko je stisnuo Andreja Plenkovića, tek ćemo saznati”, referirala se Benčić na najave ministra Ivana Malenica oko dodavanja stavke koja bi osigurala da nema kaznenog djela ako se radi o javnom interesu.

Podsjetila je i da Ivan Turudić nije govorio istinu kad ga je više puta pitala o tome koliko je zadržavao spise svog bratića.

“Izravno je i bez zadrške lagao na Odboru za pravosuđe kad sam ga pitala koliko je u ladici držao predmet protiv svog bratića. Rekao je da se radilo o mjesec i pol dana, iako je to lako provjerljiva činjenica. Županijski sud ga je demantirao i potvrdio da se spis držao duže od 200 dana. Malenica kaže da se zabunio, ali nije, to isto je ponovio i ranije u javnim istupima. To je glavni državni odvjetnik o kojem ćemo danas raspravljati”, naglasila je Benčić.

10:21

Puljak: Udarac na demokraciju

Zastupnica Marijana Puljak iznijela je stajalište Kluba zastupnica Centra, GLAS-a i Stranke s imenom i prezimenom.

“HDZ svaki put pokuša izigrati javnost ako ona šuti, ali ako se pobuni, promijeni ploču. No, lex AP je manji problem, veći problem je stranačka država. Ovo je pokušaj stvaranja države u kojoj se sloboda govora guši, a sloboda informiranja postaje iluzija. Izmjene Kaznenog zakona su udarac na demokraciju”, izjavila je Puljak pa se pozvala kolege zastupnike na prosvjed u 11 sati.

10:06

Zekanović brani vlast

Kao i inače posljednjih mjeseci, Hrvoje Zekanović, obrušio se na Nikolu Grmoju i Most.

“Završit ćeš u zatvoru, sve ćemo istražiti”, poručio je nekadašnji predsjednik Hrvatskih suverenista.

09:53

Oporba nastavlja s kritikama

Premijer Andrej Plenković na udaru je oporbenih zastupnika, koji ga prozivaju ponajprije zbog izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Ponajprije zbog dijela koji se tiču novinara i informacija kojima barataju. No, i Turudić je tema.

“I ptice na grani su znale da će on biti taj, čim se njegovo ime spomenulo”, kazao je Marijan Pavliček iz Suverenista.

09:42

Marija Selak Raspudić i Sabina Glasovac za govornicom

Kao što se moglo očekivati, oporba se protivi prijedlogu Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

“Umjesto da se bore protiv korupcije, oni se bore protiv onih koji ukazuju na nju”, izjavila je Glasovac, dotaknuvši se izmjena Kaznenog zakona, zbog kojeg će od 11 sati na Markovom trgu biti prosvjed.

“Pokazali ste što ste i tko ste, stranka opasnih namjera, kako je davno rekao pokojni Ivica Račan”, završila je SDP-ova zastupnica.