Jakov Sedlar snima film o Domovinskom ratu, glumit će svjetski poznata imena

Jakov Sedlar snima film o Domovinskom ratu, glumit će svjetski poznata imena

Sedlar smatra da je to bolje i za film jer je autorima bitno da se on prikazuje i izvan Hrvatske. Napominje također da je to prvi tako veliki film koji se financira privatnim novcem. Dosad je prikupljeno 2,35 milijuna eura, što je dovoljno za dobru produkciju s izvrsnim britanskim glumcima, poručio je Sedlar., prenose večernji

Roman  “260 dana“ autora Marijana Gubine bit će predložak novog filma redatelja jakova Sedlara, koji će se snimati u Osječko-baranjskoj županiji, a u kojem će između ostalih glumiti i neka od poznatih hollywoodskih imena poput Martina Sheena, Tima Rotha, Johna Malkovicha, Nicholasa Cagea, Kevina Spaceya i Armanda Assantea, s kojima su u dogovorima oko suradnje. Scenarij filma radit će Barry Morrow, koji je potpisao Oscarom nagrađeni film “Kišni čovjek”. 

“Preko sudbine obitelji Gubina može se vidjeti kako je sve počelo jer je to univerzalna priča i metafora o onome što se 1990-tih događalo na teritoriju Hrvatske. Bitan dio cijelog filma bit će na glumcima i zato smo se odlučili na jednu sjajnu ekipu britanskih i američkih glumaca uz nekolicinu i hrvatskih glumaca, kazao je Sedlar, dodajući da će film snimati na engleskom jeziku na lokacijama Slavonije i Baranje, Osijeka i Vukovara.

Sedlar smatra da je to bolje i za film jer je autorima bitno da se on prikazuje i izvan Hrvatske. Napominje također da je to prvi tako veliki film koji se financira privatnim novcem.

Dosad je prikupljeno 2,35 milijuna eura, što je dovoljno za dobru produkciju s izvrsnim britanskim glumcima, poručio je Sedlar.

Postprodukcija će se nakon snimanja u Hrvatskoj, raditi tri do šest mjeseci u Hollywoodu. Predstavljanje filma trebalo bi se dogoditi na festivalima do kraja godine dok bi njegovo prikazivanje u kinima očekuje u siječnju ili veljači sljedeće godine.

Marijan Gubina, po čijem će se autobiografskom romanu raditi ovaj filma izrazio je zadovoljstvo što su “uspjeli uvjetovati da se snima u Slavoniji i Baranji te da Hollywood i svijet dovedu kod nas“. Naglašava da se filmom želi cijelom svijetu prikazati istinite činjenice o Domovinskom ratu.

“Posebna mi je želja da film pokaže mlađim generacijama točne činjenice o ratu u Hrvatskoj i da se pokaže kako Hrvati nisu nasilan narod, da ne teže osveti i nasilju nego miru, što je glavna poruka filma, istaknuo je Gubina.

Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo što će se nakon knjige snimati i film vrhunske produkcije te je uvjeren da će poruka filma daleko odjeknuti i da će djelovati edukativno i mirotvorno na buduće generacije.

Glumačka ekipa bit će formirana do kraja ožujka a zasad se zna da su angažirani njemačka glumica Hanna Schygulla i Armand Assante dok će od hrvatskih glumaca u filmu igrati Lujo Kunčević, Pere Eranović i Konstantin Haag.