Europi se približava ‘ubojica zime‘, Hrvatska je prva na udaru, u veljači nadrealne temperature: Evo do kad će trajati

Europi se približava ‘ubojica zime‘, Hrvatska je prva na udaru, u veljači nadrealne temperature: Evo do kad će trajati

Očekuju se temperature iznad prosjeka za ovo doba godine, pogotovo u Dalmaciji.

Anticiklona Zeus, ubojica zime, stiže iz Afrike i proširit će se na veći dio Europe, uključujući Hrvatsku.

Ubrzo ćemo doživjeti posljedice njezinih učinaka jer nam donosi sunčano vrijeme, temperature iznad uobičajenih i obilje magle u unutrašnjosti Hrvatske. Ova suptropska anticiklona je toliko snažna da će privremeno zamijeniti zimsko vrijeme, pa možete zaboraviti na nošenje debelih jakni tijekom sljedećih deset dana, posebno na području Dalmacije gdje se očekuju temperature čak i preko 16 stupnjeva. Ovakva će situacija trajati najmanje do kraja idućeg tjedna.

Prvih dana veljače ne očekuje se zimsko vrijeme, a važna karakteristika ove anticiklone je slaba prozračnost zraka, što znači da će unutrašnjost zemlje biti oblačna s prisutnošću guste magle. Zimske uvjete u to vrijeme nećemo ni primijetiti.

Sutra će u Hrvatskoj biti sunčano i uglavnom vedro, a ujutro se ponegdje očekuje magla koja se može dulje zadržati, objavio je DHMZ.

Vjetar na kopnu će biti slab. Na Jadranu će umjerena bura, još ujutro na krajnjem jugu mjestimice jaka, postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između -6 i -1 stupnjeva, na Jadranu od 3 do 8 stupnjeva, a najviša dnevna od 6 do 10 stupnjeva na kopnu te od 11 do 15 stupnjeva duž obale.

Nad Europom se ovih dana nadvija anticiklona Zeus koja stiže iz Afrike i prema prognozama će se proširiti na veći dio europskog kontinenta, uključujući i našu zemlju.

Očekuju se temperature iznad prosjeka za ovo doba godine, pogotovo u Dalmaciji, gdje bi se temperature mogle popeti i iznad 16 stupnjeva. Bit će i dosta magle u kontinentalnom dijelu Hrvatske., piše jutarnji