PRODAVALI LAŽNI MED Moraju platiti 2600 eura kazne

PRODAVALI LAŽNI MED Moraju platiti 2600 eura kazne

Tvrtka i njezina direktorica proglašeni su krivima i osuđeni jer su prodavali lažni med.

Kako se navodi u presudi, inspekcijski nadzor u tvrtki Polis art u Sesvetama obavljen je u lipnju te je izuzet uzorak Cvjetni med u vrećici, neto 12 grama s naznakom ‘najbolje upotrijebiti do 31.12.2024. godine’. Riječ je o ugostiteljskom pakiranju meda koji se služi uz čaj u brojnim kafićima i restoranima, javlja Danica.

Analizom i laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da se “zbog nedovoljnog broja peludnih zrnaca te prisutnih struktura nepoznatog podrijetla, u analiziranom uzorku ne može utvrditi botaničko podrijetlo”.

Prirodan med

“NMR analiza ukazala je na dodatak stranih šećera, AL-ELSD tehnikom utvrđen je dodatak šećernog sirupa, a utvrđen je i nedovoljan broj peludnih zrnaca za analizu. U preparatu su prisutne i strukture nepoznatog podrijetla”, ističe se u presudi.

Tvrtka i direktorica Jelena P. (41) poriču počinjenje prekršaja koji im se stavlja na teret. Ističu da odgovorno i profesionalno posluju prema svim pozitivnim propisima RH, a prirodni med sa svim propisanim karakteristikama nabavljaju od proizvođača.

“Po ovome sada ispada da med proizvođača Medo-flor ne zadovoljava te “parametre”. Moramo naglasiti kako med proizvođača Medo-flor kojeg smo stavili na tržište je nepatvoren i prirodan med”, upozorili su iz sesvetske tvrtke.

U ispitnom izvještaju pak navodi se kako je “med nesukladan, odnosno da je patvoren dodatkom šećernog sirupa te nije moguće utvrditi botaničko porijeklo meda”.

Kazna 2600 eura

“Uzorak je bio nesukladan, stranka je o tome obaviještena dopisom na koji se očitovala da ne želi analizu drugog uzorka i da se slaže sa rezultatima analize službenog uzorka”, navodi se na sudu.

Svjedočila je i poljoprivredna inspektorica koja je potvrdila kako su u medu utvrđeni strani šećeri, a s druge strane nije utvrđeno ni botaničko porijeklo, iako je deklariran kao cvjetni med.

Tvrtka mora platiti 1500 eura kazne, a direktorica 300 eura. Moraju pokriti i po 40 eura troškova postupka. Ukupno – 2600 eura. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti., doznaje dalmacijadanas