Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Na današnji dan 1945. sovjetska Crvena armija oslobodila je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. U njemu, ali i u drugim sličnim logorima diljem Europe nacisti su tijekom Drugog svjetskog rata mučili i ubili 6 milijuna Židova, ali i Rome te pripadnike drugih naroda i manjina.

U Zagrebu je održana komemoracija u središtu grada. Nakon okupljanja u Praškoj ulici, na mjestu nekadašnje sinagoge koja je srušena 1941., na Glavnom kolodvoru kod Spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima položeni su cvjetovi i kamenčići, javlja HRT.

– Porast antisemitizma danas se krije iza anticionizma, osporava se državi Izrael postojanje, nažalost neki predstavnici postoje i u Hrvatskoj, ali nama je drago da je hrvatska vlast ipak stala uz državu Izrael. Mi se želimo prisjećati onog što je prošlo, ali također upozoriti na ono što je danas, a to je rastući antisemitizam, kazao je pastor Vatroslav Župančić, predstavnik Međunarodnoga kršćanskog veleposlanstva u Jeruzalemu za Hrvatsku.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta na društvenoj mreži X oglasili su se predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović.

“Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta odajemo počast žrtvama holokausta, najtamnijeg poglavlja povijesti. Hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust ustraje u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja kako se takvi zločini ne bi više nikad ponovili,” napisao je premijer Plenković.

“Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prisjećamo se s dubokim poštovanjem milijuna Židova koji su na monstruozan način ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata. Sjećanje na ovu strašnu tragediju, bez presedana u svjetskoj povijesti, treba trajno sačuvati. Svi zajedno trebamo širiti poruke mira, prijateljstva i tolerancije među ljudima i narodima. Holokaust nikada ne smije biti zaboravljen”, objavio je na Facebooku Ured predsjednika Republike Hrvatske.

Tijekom holokausta nacisti su ubili 6 milijuna Židova i milijune pripadnika drugih naroda.

Ovaj dan posvećen je sjećanju na milijune nevinih života koje su nacistički režim i njegovi suradnici ugasili tijekom Drugog svjetskog rata. Holokaust je bio sustavni genocid, zločin protiv čovječnosti koji se događao od 1941. do 1945. godine, ostavljajući trajni ožiljak na ljudskoj civilizaciji.

Tijekom tog mračnog razdoblja, Židovi, Romi, osobe s invaliditetom, homoseksualci i drugi nevini ljudi bili su izloženi neopisivoj patnji. Među žrtvama bilo je i 1,5 milijuna djece.

Koncentracijski logori, radni logori i masovna ubojstva postali su sinonimi za nehumane postupke koji su ostavili neizbrisiv trag u kolektivnoj svijesti.

Sjećanje na holokaust važno je ne samo da bismo odali počast žrtvama nego i da bismo izvukli pouke iz prošlosti i zajedno radili na sprječavanju sličnih tragedija u budućnosti.

Ovaj dan također pruža priliku da se još jednom podsjetimo na vrijednosti poput tolerancije, razumijevanja i poštovanja različitosti.

Dan sjećanja proglašen je 2005. rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda, piše HRT.