Koja je razlika između smeđeg i bijelog šećera?

Koja je razlika između smeđeg i bijelog šećera?

Smeđi šećer, bio on prirodan ili rafiniran, ima malo prednosti u odnosu na bijeli šećer kada govorimo o zdravlju. Ono po čemu razlikujemo smeđi od bijelog šećera je izgled, okus i malo više minerala.

Lako je identificirati bijeli šećer jer je, dakako, bijel, a smeđi šećer jer je smeđi, ali tu je i treća vrsta šećera koja se zove sirovi šećer, a ima žutosmeđu boju, piše Livestrong.

Smeđi šećer i sirovi šećer često se miješaju. Ali proizvodni proces za te dvije vrste šećera je drugačiji, sirovi šećer se zapravo ne prodaje potrošačima, jer ga je Američka agencija za hranu i lijekove proglasila neprikladnim za izravnu upotrebu zbog nečistoća.

Kada tvrtke označe svoj proizvod kao “sirov” šećer ili ponekad “neobrađeni šećer”, to je zapravo Turbinado šećer. Šećer Turbinado nije doista sirov jer je prošao djelomičnu obradu.

Razlike u proizvodnji
Početne faze proizvodnje slične su za različite vrste šećera.

Nakon što proizvođači samelju sok od šećerne trske, sok se kuha dok ne postane sirup i kristalizira. Okretanje kristala u centrifugi proizvodi kristale sirovog šećera, koji se zatim šalju u rafineriju, prema Sugar Nutrition Resource Centre.

Završetak procesa proizvodnje neznatno se razlikuje ovisno o vrsti šećera koju rafinerija proizvodi. Kako bi napravili smeđi šećer, proizvođači miješaju kristale bijelog šećera s melasom, dajući šećeru boju i topliji okus.

Za proizvodnju bijelog šećera kristali šećera prolaze kroz daljnju obradu i granulaciju kako bi kristali bili finiji, čime se uklanja prirodna melasa.

Razlike u okusu i upotrebi
Melasa u smeđem i sirovom šećeru daje tim šećerima nešto drugačiji okus.

Ovo bi mogla biti prednost ako više volite okus melase. Ako volite jači okus melase, odaberite tamno smeđi šećer jer sadrži više tekućeg ekstrakta, prenosi N1.