Odabir Tudurića nije prošao bez žestokih kritika: “Zbog ovog moramo postaviti pitanje – ‘Dokle više?'”

Odabir Tudurića nije prošao bez žestokih kritika: “Zbog ovog moramo postaviti pitanje – ‘Dokle više?'”

Vlada je odabrala koga će predložiti Saboru za mjesto glavnog državnog odvjetnika, ali izbor nije prošao bez kritika iz oporbe.

Ono o čemu se šuškalo sad je službeno – sudac Ivan Turudić odabir je Vlade za nasljednika Zlate Hrvoj Šipek. On u četvrtak nije ništa htio komentirati, ali zato su njegovi protukandidati bili voljni stati pred kamere.

“Ako je bilo nekih migova, onda je njegov bio najjači. On je poznata osoba u hrvatskom pravosuđu  i ja nisam razočaran. Osobno mi je draže da je netko sa strane, nego da je netko iz službe koji bi samo bio kontinuitet onog što imamo sad”, rekao je Nikša Wagner.

“Zadovoljan sam rezultatima. Vlada je napravila odličan izbor, poslušala je i moj savjet i moj prijedlog jer sam tvrdio da samo ljudi koji dolaze van sustava mogu donijeti neku promjenu”, ustvrdio je Mladen Dragičević.

Oporba ga naziva poduženom rukom HDZ-a.

“To je osoba koja kao glavne slučajeve, najveće slučajeve u Državnom odvjetništvu ima upravo optužnice protiv istaknutih članova HDZ-a. Ako on postane glavni državni odvjetnik, ne možemo više očekivati ništa”, smatra Sandra Benčić.

“Ja sam bio uvjeren da će biti Emilijo Kalabrić kandidat vladajuće većine jer mi se činilo pretjeranim da postave nekoga tko je izravno vezan uz HDZ, koji je gajio i u javnosti otvoreno simpatije prema toj stranci, uz kojih se vežu i određene kontroverze”, istaknuo je Nikola Grmoja.

“Strašno sam iznenađena, svi smo u potpunom šoku i nevjerici, ali ponovit ću još jednom redom sporna su sva četiri kandidata, ali Turudić od svih dovodi do one situacije kad moramo postaviti pitanje – ‘Dokle više?’“, rekla je Dalija Orešković.

S druge strane, premijer Andrej Plenković uvjerava: “U mandatu naše Vlade DORH i USKOK rade neometano, bez ikakvog utjecaja Vlade u borbi protiv korupcije, kriminala, drugih nezakonitosti.”

Ako Sabor potvrdi Plenkovićev odabir , Turudić će naslijediti Zlatu Hrvoj Šipek, čiji mandat istječe u svibnju., piše dnevnik.hr