Biden upozorio: “Ako napustimo Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi na Balkanu?”

Biden upozorio: “Ako napustimo Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi na Balkanu?”

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi ukidanje financijske pomoći Ukrajini moglo dovesti do krize u balkanskim zemljama.

Tijekom obraćanja u Bijeloj kući američki je predsjednik Joe Biden upozorio da bi ukidanje financijske pomoći Ukrajini moglo dovesti do krize u zemljama Balkana.

“Ako odemo, a Rusija izdrži njihov napad i pobijedi Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Što mislite da će se dogoditi od Poljske do Mađarske?” upitao je.

“Rusija bi mogla dobiti rat za nekoliko tjedana” 

Rusija bi mogla dobiti rat u roku od nekoliko tjedana ako Kongres ne donese odluku, upozorili su u srijedu na zatvorenom sastanku sa zastupnicima glavni predsjednikovi suradnici, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktor Nacionalne obavještajne službe Avril Hainesotkriva NBC.

Naveli su kako nije slučajno da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo svoj najveći zračni napad od početka invazije na Ukrajinu nakon što Kongres prošlog mjeseca nije odobrio dodatnu pomoć.

Sullivan je naglasio da će položaj Ukrajine postati sve teži tijekom godine.

Pomoć Ukrajini, koja je mjesecima zadržavana u Kongresu, dio je zakona koji također osigurava financiranje sigurnosti granica Izraela, Tajvana i SAD-a. U listopadu je Biden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu, od čega bi se dio iskoristio za popunjavanje američkih zaliha. Kongres je prethodno odobrio oko 75 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Prošle jeseni dužnosnici su Bijele kuće izrazili uvjerenje da će Kongres odobriti dodatnu pomoć, napominjući da to podržava većina republikanaca i demokrata. No, otpor nekih republikanaca u Kongresu zaustavio je zakon. 

Iako i dalje postoje neriješena pitanja o graničnom dijelu nacrta zakona, čelnici obiju stranaka izrazili su optimizam ovog tjedna da bi gornji dom uskoro mogao prihvatiti zakon. Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer rekao je novinarima nakon sastanka u Bijeloj kući da su šanse za dogovor veće od 50 posto. , prenosi dnevnik.hr