Zvonku Bedeu određen istražni zatvor, dao i ostavku na mjesto direktora u Drava International…

Zvonku Bedeu određen istražni zatvor, dao i ostavku na mjesto direktora u Drava International…

Obrana je nudila mjere opreza i određivanje istražnog zatvora u domu jer je riječ o osobi od 72 godine. No, Sud to nije prihvatio

Vlasnik Drave International Zvonko Bede i još dvojica inženjera iz te firme provest će idućih mjesec dana u istražnom zatvoru. Odlučio je tako sudac istrage Županijskog suda u Osijeku na danas održanom ročištu., doznaje večernji

– Određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv sve trojice osumnjičenika, radi opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela – izvijestio je sudac Davor Mitrović, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku. Osumnjičenici imaju pravo na žalbu na ovu odluku u roku od tri dana od njezina zaprimanja.

– Bio sam uvjeren da se nalazim na Županijskom sudu u Osijeku gdje vrijede pravna pravila i standardi i da jednostavne ne možete izbjeći da ih akceptirate. Međutim, ostavlja se dojam kao da se nalazimo u emiratu, gdje je emir unaprijed donio neku odluku, a to je vrlo, vrlo loš osjećaj – komentirao je Bedeov odvjetnik Mate Matić određivanje istražnog pritvora protiv njegova branjenika.

– Naš branjenik je ovdje dao neopozivu ostavku na poziciju direktora Drave International, dakle on nema apsolutno ni teoretski mogućnost da na bilo koji način počini kazneno djelo. Međutim, Sud je očito već unaprijed zauzeo stav, a ja se osjećam beskorisno i gubim vrijeme. Ne znam što nam još treba učiniti da hrvatsko pravosuđe profunkcionira. Uložit ćemo žalbu, ali nemam puno optimizma – dodao je Matić.

Obrana je nudila mjere opreza i određivanje istražnog zatvora u domu jer je riječ o osobi od 72 godine. No, Sud to nije prihvatio.  

– Kada govorimo o svjedocima, radi se o jednom bivšem zaposleniku Drave International koja je njih i prijavljivala, dakle na njega je naprosto nemoguće utjecati, zatim o dva pripadnika vatrogasne postrojbe i jednom zaposleniku gradskog Vodovoda. Naš branjenik, znači, ni na koji način ne može utjecati na osobe koje nisu s njim u nikakvom ovisnom, ekonomskom ili bilo kakvom drugom odnosu. A da je htio, mogao je kroz tri i pol mjeseca, koliko je prošlo od požara, davno posložiti svoju situaciju i poboljšati si poziciju u daljnjem postupku – nadovezala se odvjetnica Dubravka Krklec.

Istražitelji sumnjaju kako je zbog niza propusta požar izazvao katastrofu kakva se u Slavoniji ne pamti, no obrana vjeruje kako je vatra podmetnuta.

– To je sumnja s obzirom na prerezanu žicu na ogradi tvrtke, kao i činjenicu da se požar širio pravocrtno, što bi moglo upućivati da nije nastao od samozapaljenja, kako to tvrdi optužba – dodala je odvjetnica Krklec.

Osumnjičenici su se aktivno branili na dosadašnjim ispitivanjima.