Snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi! Civilna zaštita upozorava na veliku promjenu vremena koja stiže noćas

Snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi! Civilna zaštita upozorava na veliku promjenu vremena koja stiže noćas

Iz Civilne zaštite tijekom poslijepodneva na mobitele građana u više županija počele su stizati poruke koje upozoravaju na promjenu vremena.

Upozorenja na opasne vremenske prilike stigla su stanovnicima područja Rijeke.

“Oprez: u petak snijeg, olujni vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura”, stoji u poruci Civilne zaštite koja sadržava i poveznicu na stranicu 112.

“U petak od ranog jutra u Primorsko-goranskoj, zapadnom i jugozapadnom dijelu Karlovačke i Ličko-senjskoj županiji snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi, u višim predjelima snježni pokrivač veći od 30 cm. Duž obale ujutro naglo će zapuhati orkanska bura. Opasni uvjeti u prometu”, stoji u još jednoj poruci Civilne zaštite.

Za četvrtak je najavljeno neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba – temperature su tijekom dana u najistočnijim dijelovima Hrvatske dosezale do gotovo 20 stupnjeva. U FRačinovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 14 sati izmjereno je čak 20,6 stupnjeva, a u većim slavonskim gradovima izmjereno je tek nešto manje od 20. Istovremeno, na moru su ponegdje bile i niže nego na kopnu – primjerice, Hvar je u 14 sati mjerio 17,5 stupnjeva, dok je u Slavonskom Brodu bilo 19,3 Celzijevih stupnjeva.

S četvrtka na petak promjena

Prema kraju dana počinje promjena koja će donijeti naglo i znatno zahlađenje. Kako je objavio DHMZ, promjena vremena počela je promjenom tlaka zraka i sve postaje bilježe njegov pad, koji će se nastaviti do posijepodne.

Prema detaljnoj objavi DHMZ-a, ova značajna promjena vremena teći će ovako:

Duboka ciklona s Atlantskog oceana premještat će se narednih dana preko zapadne Europe k srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani povlačiti topli zrak s juga prema Alpskom i Dinarskom području, što će dodatno podržavati razmjerno jaka zapadna i jugozapadna visinska zračna struja. Sa sjevera će se spuštati hladan zrak na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti., piše dnevnik.hr