Priznali da su za moćnog suca prali novac ukraden tvrtkama u stečaju. Evo kakve su kazne dobili

Priznali da su za moćnog suca prali novac ukraden tvrtkama u stečaju. Evo kakve su kazne dobili

Nastavljaju se priznanja u slučaju Mihaela Kovačića, nekadašnjeg suca Trgovačkog suda u Zagrebu kojeg USKOK tereti da je izvukao milijune iz stečajnih postupaka. Nezakonitim sredstvima, prema optužnici, uređivao si je kuće, kupovao stanove, nabavljao vozila djeci…

Još dvoje optuženih, vlasnica više tvrtki i jedna privatna osoba preko čijih se računa prao novac izvučen iz stečajeva, priznali su to pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu. Nakon što su postigli sporazume s USKOK-om dobili su relativno blage kazne., piše N1

Kako su osuđeni?

Vlasnica tvrtki koja je surađivala sa sucem dobila je, prema presudi, uvjetnu kaznu – godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina, dok je sučev prijatelj koji mu je također preuzimao novac na svoje račune, dobio 11 mjeseci rada za opće dobro. Izrečene su im i novčane kazne – vlasnica mora platiti nešto više od 11 tisuća eura, a sučev suradnik oko šest tisuća eura.

Oboje su proglašeni krivima za pomaganje u zlouporabi položaja, te pranje novca. Naime, priznali su na sudu da su godinama za stečajnog suca Mihaela Kovačića primali novac na račune svojih tvrtki i privatne račune, te ga zatim podizali i većinu iznosa predavali njemu.

Kronologija kriminala

Sve je, navodi se u presudi, počelo još u srpnju 2008., a trajalo je do 17. veljače 2021. kada su sudac zajedno sa svojim suradnicima uhićen. Kovačić je u tom periodu bio najprije sudac Trgovačkog suda u Sisku, da bi zatim prešao na Trgovački sud u Zagrebu.

Oko sebe je, prema presudi, okupio svoje znance, rodbinu, te stečajne upravitelje koji su mu, kako se sumnja, omogućili da izvlači novac.

Vlasnica koja se sada nagodila s USKOK-om, prema presudi, vodila je tvrtke Sikon d.o.o., MAL konzalting d.o.o., Prizma vitalis d.o.o. i Seget najam plovila d.o.o. na koje je primala neosnovane isplate iz imovine stečajnih dužnika. Iz tih firmi novac je isplaćivan na privatne račune sučevih suradnika, kako bi se, priznala je, sakrio trag novca.

Sudac zlorabio položaj

Prema ovim zadnjim priznanjima sudac je koristio svoju poziciju i potpuno neovlašteno odobravao isplate navodnim vjerovnicima. U tome su mu, stoji u presudi, pomagali i stečajni upravitelji.

Tako je sudac, priznala je vlasnica firmi, prebacivao novac na njezine račune, iako je trebao podmirivati potraživanja vjerovnika u stečajnim postupcima.

Zanimljivo je da je krivnju ranije priznao i sučev sin kojem je, nezakonito izvučenim novcem, Kovačić kupio stan.