Povrat poreza Modriću u milijunima država vraća silne milijune…

Povrat poreza Modriću u milijunima država vraća silne milijune…

Hrvatski kapetan dobit će povrat poreza od 2,7 milijuna eura i ukinuta mu je kazna od gotovo 900 tisuća eura…

Početkom godine u mnogim zemljama obično se najviše razmišlja o porezima. Sretni su oni koji očekuju povrat, a među najsretnijima mogao bi biti hrvatski kapetan Luka Modrić.

“Veznjak Real Madrida dobio je bitku protiv Porezne uprave te je izborio povrat 2,7 milijuna eura i poništenje sankcija od gotovo 900.000 eura”, javljaju španjolski mediji.

Gospodarsko-upravni sud (TEAC) presudio je u korist Modrića u slučaju kada su španjolske porezne vlasti raspravljale o njegovu poreznom prebivalištu u Španjolskoj i oporezivanju isplata nizu agenata koje je izvršio Kraljevski klub, navodi El Mundo.

Modrić dobio sud

Modrić je prvo bio ispitan za prvu fiskalnu godinu koju je proveo u Španjolskoj nakon što je potpisao za Real Madrid.

Hrvatski kapetan, koji je u Real Madrid stigao tijekom ljeta 2012. iz engleskog Tottenhama, prijavio se te godine kao nerezident u Španjolskoj, s obzirom na to da je financijski bio smješten u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U spomenutoj godini od svog novog kluba ostvario je prihod od 1,6 milijuna eura. Nakon tog prvog nadzora, španjolski poreznici Modrića su tražili da uplati u državni proračun 1,2 milijuna eura, s obzirom na to da je u Španjolskoj morao platiti porez. Stoga je pripisao ne samo povratke iz Real Madrida nego i sve što je dobio od engleskog kluba 2012.

Protiv igrača je Porezna uprava postupala i za 2013. i 2014. godinu, smatrajući da isplate koje je Real Madrid izvršio raznim hrvatskim agentima u iznosu od 1,5 milijuna treba smatrati “isplatom u dobroj volji” koju je klub izvršio u ime igrača, povećavajući Modrićev radni povrat za taj iznos.

Isplate agentima

Nakon što je ispitao nogometaševa sredstva, Gospodarsko-upravni sud sada zaključuje, kako doznaje spomenuti El Mundo, da je Ministarstvo financija prekoračilo svoju početnu kvalifikaciju, za koju smatra da nije bila u skladu sa zakonom.

U tom smislu slaže se s Modrićevom obranom, predvođenom odvjetničkom tvrtkom Senn Ferrero, i zaključuje da su 2012. igračevi ekonomski interesi još uvijek bili u Ujedinjenom Kraljevstvu, smatrajući ga, dakle, ne poreznim rezidentom u Španjolskoj i stoga je slučaj otišao u korist hrvatskog kapetana.

Što se tiče isplata agentima od strane Real Madrida, Modrić je tvrdio da oni nisu pružali usluge njemu nego klubu i stoga je odbio platiti porez na njih kako je isprva nametnula državna blagajna.


Ukaljan imidž

U ovom se dijelu Sud također slaže s nogometašem i smatra da je porezna uprava pretjerala u svojem tumačenju zakona, ukinuvši mu naknadu koju je morao platiti nakon zaključka inspekcije te također pristupila poništenju izrečenih sankcija.

U ovom dijelu Kraljevski klub platio je provizije tvrtkama Reina BVBA i Top Sports Consulting, LTD, koje zastupaju Vlado Lemi, Davor Ćurković i Zoran Lemić.

Modrić se tako pridružuje listi velikih zvijezda španjolskog nogometa, koju predvodi njegov bivši suigrač Xabi Alonso, kojima je neopravdano narušen imidž u javnosti, piše Dnevnik.hr.