DORH istražuje grupno silovanje u pulskom zatvoru

DORH istražuje grupno silovanje u pulskom zatvoru

Trojici zatvorenika – od kojih je prvookrivljeni s područja Žminja, drugookrivljeni iz Pule, a trećeokrivljeni s područja Brtonigle – prijeti kazna zatvora i do deset godina

Trojica zatvorenika pulskog zatvoru prošle se godine uz upotrebu sile seksualno napastvovala mlađeg zatvorenika. Nakon prijave zatvorske uprave pulsko Županijsko državno odvjetništvo naložilo je provođenje istrage zbog osnovane sumnje da su trojica okrivljenika počinili kaznena djela protiv spolne slobode. Iz opisa kaznenog djela vidljivo je da je silovanje izvršeno uz uporabu sile., piše istra24

Zbog navedenog trojici zatvorenika – od kojih je prvookrivljeni s područja Žminja, drugookrivljeni iz Pule, a trećeokrivljeni s područja Brtonigle – prijeti kazna zatvora i do deset godina. Prvookrivljenik se trenutno nalazi u Lepoglavi na izvršenju dugogodišnje zatvorske kazne, dok su ostaloj dvojici pozivi za saslušanje poslani u pulski zatvor. Saslušanje je zakazano za sutra, a žrtva i prvookrivljeni svjedočit će videolinkom.

Događaj su nam neslužbeno potvrdili i iz pulskog zatvora. Djelatnici s kojima smo razgovarali pod uvjetom anonimnosti rekli su nam da se slučaj dogodio prije otprilike godinu dana te da ga je žrtva prijavila s odgodom od mjesec dana. Zatvorska uprava slučaj je proslijedila DORH-u što je standardna procedura.

Također neslužbeno, doznali smo i da je ovo prvi takav slučaj unazad deset godina.

– Vjerojatno takvih aktivnosti ima ali mi nemamo kamere u većini zatvorskih soba tako da o tome što se događa nakon zaključavanja vrata znaju samo oni koji su unutra, rekao nam je sugovornik, čuvar s dugim iskustvom u pulskom zatvoru.

Poznat je slučaj kada je zatvorenik koji je prije dvije godine silovan u jednom hrvatskom zatvoru zatražio je od države odštetu od 120.000 eura. Njegova je argumentacija u odštetnom zahtjevu teza da ga državni službenici nisu zaštitili.

Ukoliko bi žrtva iz pulskog zatvora, inače porijeklom iz Slavonije, pravomoćno dobila sudski spor, potom bi se mogla zatražiti odšteta.

Prema međunarodnim znanstvenim radovima dostupnim na internetu, postotak silovanja se u muškim ustanovama kreće od jedan do deset posto, a razlika u rasponu incidencije se pripisuje tamnoj brojci, odnosno neprijavljivanju radi srama i straha od osvete s jedne strane, te propustima zatvorskih administracija u definiranju seksualnih napada i pogrešnom interpretacijom prisilnih seksualnih aktivnosti kao voljnih aktivnosti.

Kako se navodi u Priručniku o zatvorenicima sa posebnim potrebama Ujedinjenih nacija, pošto silovanje zatvorenik-na-zatvorenika u takvim slučajevima uključuje osobe istog spola, počinitelji se automatski etiketiraju kao homoseksualci. U stvari, većina zatvorskih silovatelja sebe vidi kao heteroseksualce a žrtvu kao zamjenu za ženu. Tipičan put koji se otvara za zatvorenike homoseksualce ili lezbijke jeste da dobivaju zaštitu od zatvorenika “muža”, to jest, zatvorenika koji je dovoljno moćan u hijerarhiji da drži druge zatvorenike pod kontrolom. Vremenom, citiramo iz priručnika, žrtva se može ‘pozajmljivati’ drugim zatvorenicima i time pogoršavati patnju žrtve kao prisilne prostitutke.