Ovo je velika greška koju mnogi rade kod pranja rublja, a koja dovodi do razvoja plijesni

Ovo je velika greška koju mnogi rade kod pranja rublja, a koja dovodi do razvoja plijesni

Mnogi od nas svoju perilicu rublja koriste nekoliko puta tjedno – brza je i učinkovita, produžuje vijek trajanja vaše odjeće i omogućuje temeljitije pranje od ručnog pranja. Ali prema Eleanor Potter iz prodavaonice opreme za dom Plumbworld, potrebno je pročitati priručnik s uputama nakon kupnje perilice, a ako ne učinite jednu konkretnu stvar, mogli biste se razboljeti.

“Jedna od najvećih pogrešaka koje ljudi čine kada koriste perilicu rublja je zatvaranje vrata odmah nakon vađenja rublja”, kazala je  za Express.

To znači da uređaju nije dopuštena prijeko potrebna cirkulacija zraka i stoga predstavlja idealno tlo za razmnožavanje plijesni, bakterija i neugodnih mirisa.

“Ova plijesan tada može izazvati određene simptome kao što su kihanje, kašalj i začepljenost dišnih puteva, stoga je važno ostaviti vrata perilice odškrinuta nekoliko sati nakon upotrebe.”

Naslage plijesni uobičajene su za perilice rublja i treba ih redovito uklanjati kako bi se spriječili zdravstveni problemi i osiguralo da je odjeća u potpunosti očišćena.

To možete učiniti nanošenjem male količine sredstva za čišćenje protiv plijesni na bazi izbjeljivača na krpu i temeljitim brisanjem unutrašnjosti same perilice rublja. Posebnu pozornost treba obratiti na gumenu brtvu.

Drugi savjeti za osiguravanje što učinkovitijeg rada vašeg stroja je čišćenje filtera koji se obično nalazi u donjem kutu na prednjoj strani perilice – svakih četiri do šest tjedana potrebno je detaljno čišćenje.

Eleanor je dodala: “Kao i kod svakog kućanskog uređaja, redovito obavljanje nekoliko jednostavnih zadataka trebalo bi osigurati da razina performansi ne padne, a svoju ćete perilicu tako moći koristiti godinama.”, prenosi N1