Odvjetnici o femicidu: Teško je predvidjeti bilo koje ubojstvo

Odvjetnici o femicidu: Teško je predvidjeti bilo koje ubojstvo

Hrvatska je femicid odnosno ubojstvo žena – implementirala u kazneni zakon i uvela drastično kažnjavanje muškaraca, partnera koji su na bilo koji način povezani s ubojstvom žena u užoj ili široj obiteljskoj zajednici. Ni jedna članica EU-a nije priznala femicid kao posebnu kategoriju zločina, za razliku od latinoameričkih država na čelu s Meksikom. Nažalost uvođenje femicida nije smanjilo stopu ubojstava žena u toj državi. O femicidu, ali i ostalim novinama u Kaznenom zakonu razgovaramo s odvjetnikom Veljkom Miljevićem i odvjetnikom Brankom Šerićem.

– Ono što se u medijima zadnjih godina iznosilo, bilo je za očekivati. Ja sam dao definiciju kaznene politike, da to nije ono što se se događa u Lepoglavi, već da je to sveukupnost mjera određene zajednice, države, radi suzbijanja kriminaliteta, rekao je Veljko Miljević, odvjetnik.

– Najvažniji je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji gdje se lome koplja, gdje je izvorište problema i uvođenje kaznenog djela femicida. Da je to sklizak teren dovoljno je pogledati Ustav Republike Hrvatske, mi u članku 14. imamo stavku da su svi ljudi pred zakonom jednaki, a još važnije je u članku 26 jednakost pred zakonom, dodaje Miljević.

Šerić naglašava kako se htjelo postići da se žena zaštiti nakon dugog zlostavljanja od članova svoje obitelji, prvenstveno muža.

– Teško je predvidjeti bilo koje ubojstvo, nitko nikada nije najavio da će nekoga ubiti, pogotovo unutar četiri zida, objašnjava odvjetnik Branko Šerić.

– Mi smo do sada imali teško ubojstvo bliske osobe koju je počinitelj ranije zlostavljao, imamo 8 vrsta kvalificiranog ubojstva, imate jednu širu klauzulu iz niskih pobuda koja je puno pokrivala, nastavlja Miljević., piše HRT