U Vukovaru prosvjed “Stop nasilju”

U Vukovaru prosvjed “Stop nasilju”

Stop nasilju” poručili su s mirnog prosvjeda roditelji maloljetnika pretučenih u središtu Vukovara prošle subote. Žele siguran život u gradu za sve sugrađane, posebno za djecu. Do sada je policija uhitila pet napadača koji su u istražnom zatvoru, a pretučeni maloljetnici dulje će se oporavljati od psihičkih trauma nego od teških tjelesnih ozljeda.

Iz Vukovara se za podnevnik Dnevnik HTV-a javila novinarka Melita Homa.

– Roditelji napadnutih dječaka traže sigurniji grad za sve, posebice za djecu. Također traže i izricanje maksimalne kazne huliganima koji su napali njihove sinove i traže promjenu Kaznenog zakona zbog teškog i grubog kršenja prava djeteta, izvijestila je Homa.

Na lokalnoj razini traže učestalije policijske ophodnje i pravovremenu i djelotvornu prevenciju nasilja.

– Prosvjed je održan u središtu Vukovara na mostu “Jean Michel Nicolier” u 10 sati. Tu se prije tjedan dana dogodio incident. Osim roditelja, stigli su i mnogobrojni Vukovarci svih generacija koji su odlučili reći stop nasilju, dodala je.

Podsjetimo, petorica uhićenih u jednomjesečnom su istražnom zatvoru. Dječaci se polako oporavljaju od teških tjelesnih ozljeda koje su zadobili i na kućnoj su njezi. No mnogo će se dulje oporavljati od psihičkih trauma.

– Roditelji su ovom prilikom istaknuli da nitko iz mjerodavnih institucija ni njihovoj djeci ni njima nije ponudio odgovarajuću psihološku pomoć, rekla je Homa.

Okupljeni na mirnom prosvjedu iskazali su želju da ih se predstavlja samo kao roditelje pretučene djece.

Prema riječima jednog sudionika, najveća odgovornost za ono što se, kako je rečeno, nije prvi put dogodilo u Vukovaru, je na sustavu i političarima.

– Molimo vas, vas medije posebno. Nemojte uzimati izjave od političara. Nemojte! Oni, ako su i došli danas, već u ponedjeljak imaju priliku nešto poduzeti, promijeniti i pokazati da im je stalo, poručeno je novinarima koji su u velikom broju pratili prosvjedni skup.

– Te večeri nisu istukli samo djecu. Istukli su i nas roditelje. Istukli su Vukovar. Te večeri pale su sve maske, rečeno je, uz poruku da je mirni skup – “glas razuma i emocija, glas povrijeđenih, pretučenih, glas različitih nacionalnosti”.

– Ovo je glas nas, roditelja, koji ne damo nikomu da nam određuje s kim će se djeca družiti, kamo će izlaziti. Nitko na nas ne smije ruku staviti da bi nas ozlijedio, rečeno je, uz poruku da Vukovarci više neće šutjeti i dopuštati da ih itko tuče.

Mirni prosvjed trajao je 30-ak minuta, a viđeni su i neki političari iako su ih organizatori skupa zamolili da ne dolaze.

Novinarka Melita Homa razgovarala je s majkom jednog pretučenog dječaka.

– Naša najvažnija poruka s ovog skupa je siguran grad. Grad zajedništva, grad suživota, svih nacionalnih manjina, svih nacionalnosti, vjera, rekla je majka.

– Naši najveći zahtjevi su da se akteri, to jest napadači, što strože kazne, da se kazne podignu na što više razine, da se riješe preostali slučajevi i da se jednostavno stvori siguran grad, dodala je.

Upitana jesu li roditelji zabrinuti za sigurnost svoje djece trenutačno u Vukovaru, majka pretučenog dječaka je odgovorila da nisu sigurni zbog individua koje će se odvažiti ponovno napraviti ovakav izgred. No pohvalila je policiju.

– Od strane policije smo sigurni jer čini sve što je u njezinoj moći da ovaj grad bude što bolji i sigurniji. Znate i sami, nikad se ne zna kada netko može nešto napraviti, istaknula je majka.

Komentirajući uhićenje petorice napadača kojima je određen istražni zatvor, rekla je da je policija to dosta dobro odradila.

– Nadamo se da će i sud nastaviti tako, da će se to sve svesti na što veću kaznu i da će se preostali, za kojima se traga, pronaći, dodala je.

Sada je potrebno toj djeci dati psihološku pomoć, ona se oporavljaju, no traume su velike.

– Traume su velike i izlaze na površinu svaki dan sve više. Djeca postaju nesigurna, boje se provokacija, boje se svoje reakcije. Nadamo se da ćemo i to uspjeti riješiti uz stručne osobe koje će im pomoći, naglasila je majka jednog pretučenog dječaka.

Roditelji su spremni, bude li trebalo, prosvjede ponavljati sve dok se ne stvori siguran grad za svu djecu, bez obzira na nacionalnost, naglašeno je na prosvjedu u Vukovaru, piše HRT.hr.