U Hrvatskoj provedeno više od 10 milijuna ovrha. Kako je to moguće?

U Hrvatskoj provedeno više od 10 milijuna ovrha. Kako je to moguće?

Rijetki su građani u Hrvatskoj koji nisu doživjeli ovrhu ili blokadu. Deset milijuna ovrha golema je brojka za našu malu zemlju. Kako zbog duga od sto eura možete ostati bez stana? Kome odgovara ovakav ovršni zakon?

Nevjerojatna je činjenica da je u Hrvatskoj, državi koja ima 3,5 milijuna stanovnika, provedeno više od 10 milijuna ovrha. U ovom trenutku postoji 230.000 blokiranih građana, duguju 2,35 milijarde eura, samo na ime glavnice, a na to treba dodati kamate i sve troškove. Više od 81 posto dužnika su u dugotrajnoj blokadi, blokadi koja je dulja od godine dana, rekao je HRT-u Sarajko Baksa iz udruge Blokirani.

“U ovom trenutku možete biti sigurni da ćete kad tad dobiti ovršno rješenje u kaslić. To je veća vjerojatnost nego li da nećete. Znamo reći da su u Hrvatskoj svi građani ovršeni, blokirani, samo to još ne znaju”, istaknuo je.

Baksa se nekoliko desetljeća bavi problemima blokiranih građana, a na to ga je potaknuo osobni primjer – bio je među prvih stotinu koji su ovršeni i blokirani.

“To je bilo davno, radilo se o usluuzi telekoma. Kasnije se ispostavilo da telekom nije imao zakonsko pravo da nudi tu uslugu. Radilo se o bežičnom sustavu telefonije, gdje je uređaj bio loše kvalitete. U toj tehničkoj slućbi su uvijek govorili da se uređaj resetira, a događalo se da je on zaboravljao sve lozinke i da se stavljao na tvorničke postavke. Na tim tvorničkim postavkama internet je bio otvoren. Netko se od susjeda zakačio na internet, kad je cijena bila daleko skuplja i napravio trošak od 2 tisuće kuna”, prisjeća se Baksa.

Kako uslugu nije konzumirao, nije htio platiti trošak.

“Postupak je bio dugotrajan, izgubio sam, a tih dvije tisuće kuna postalo je nekoliko desetaka tisuća kuna. Provedene su dvije ovrhe. Da stvar bude zanimljivija koliko je taj ovršni sustav kompleksan i koliko ima mutnih igara, dokazuje i činjenica da sam nakon nekoliko godina želio uslugu od tog operatera, on je još uvijek imao zavedeno da sam dužnik i da nisam podmirio dugovanje. Dakle, taj teleoperater novce nije dobio. Mene je to začudilo. Nakon nekoliko dana, javio se njihov odvjetnik i rekao da je sve u redu i da nema dugovanja. Često sam se pitao gdje su novci svih tih godina bili”, pita se Baksa., prenosi N1