Tomašević o nabavi rabljenih autobusa i planovima za metropolu: “Radi se o povijesnom projektu, to ne postoji nigdje u Hrvatskoj”

Tomašević o nabavi rabljenih autobusa i planovima za metropolu: “Radi se o povijesnom projektu, to ne postoji nigdje u Hrvatskoj”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je projekt ekohrane u školama. Vesna Meštrić izabrana je za ravnateljicu MSU-a, rečeno je na presici. Tomašević je potvrdio da Grad Zagreb nabavlja rabljene autobuse, dok se ne kupi sto novih autobusa.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za novinare na kojoj je predstavio nove aktivnosti u sklopu projekta zelene javne nabave Grada Zagreba. 

Grad Zagreb uvodi pilot-projekt ekohrane u školama koji će trajati tri godine, a njime će biti obuhvaćeno 15.000 djece. Cij je da se djeci osigura kvalitetna, lokalna hrana i da se doprinese zaštiti prirode, okoliša i klimatskih promjena. Cilj je imati udjel od 15 posto ekoprehrane u školama. 

“Radi se o povijesnom projektu, to ne postoji nigdje u Hrvatskoj. To mi je najdraži projekt, obuhvaća 31 školu, nabavljat će se lokalna hrana. Projekt je vrijedan 1,2 milijuna eura, a natječaj je otvoren do kraja siječnja. Hrana će se nabavljati od lokalnih proizvođača, prioritet će imati hrana iz zagrebačkog ekoprstena. To će biti jaja, kruh, med, orašasti proizvodi…

Sve će škole imati ugovore i za konvencionalnu hranu”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare. 

Rekao je da je Grad Zagreb osigurao dodatni novac za ulaganje u školama i da više nema kašnjenja s plaćanjem za investicijsko ulaganje u škole. “Cilj je da svako dijete vidi promjene u svom vrtiću, u svojoj školi”, naglasio je zagrebački gradonačelnik. 

Bilo je govora i o gaziranim pićima u školama. Rečeno je da Grad Zagreb ne izdaje dozvole za aparate za gazirana pića. 

Tomašević je govorio i o natječaju za ravnatelja MSU-a. Predložena je i izabrana Vesna Meštrić. Za tu su odluku glasali i predstavnici radnika. Jedino je njezina dokumentacija bila valjana, istaknuo je Tomašević. 

Grad Zagreb nabavlja autobuse, ali prije novih stižu rabljeni 

Komentirao je i nabavu autobusa. Grad Zagreb planira krenuti u nabavu čak sto autobusa. Planira se nabaviti do sto autobusa na alternativni pogon, a to će pratiti i izgradnja potrebne infrastrukture. Nabava će se financirati iz EU fondova pa je potrebno pričekati poziv resornog ministarstva.

Do dolaska električnih ili autobusa na vodik bit će potrebno oko dvije godine, dakle oni bi na ulice mogli početkom 2026. Dok ne stignu novi, ide se u nabavu starih. 

“Za vrijeme našeg mandata došlo je 65 autobusa. Dodatno ćemo kupiti 100 autobusa, no dok oni ne dođu, nabavit ćemo 30 rabljenih autobusa, natječaj će uskoro biti objavljen”, rekao je gradonačelnik. 

Bilo je govora i o stanju na Hipodromu. “Nova pravila igre na Hipodromu prihvatilo je gotovo sto ljudi, osim jednog čovjeka, koji može ili preuzeti svoje konje ili pristati da potpiše ugovor po novim pravilima igre”, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika. 

Tomašević je komentirao događanja u Vukovaru. Osudio je nasilje koje se dogodilo. “Nužno je osuditi bilo kakvo nasilje, a pogotovo prema maloljetnicima. Očekujem da svi politički akteri najoštrije to osude. Ovo je potpuno neprihvatljivo u bilo kojem gradu”, napomenuo je., javlja dnevnik.hr