Plenković o kandidatima za glavnog državnog odvjetnika: ‘Nikoga ne poznajem jako dobro’

Plenković o kandidatima za glavnog državnog odvjetnika: ‘Nikoga ne poznajem jako dobro’

Plenković je, govoreći o izboru glavnog državnog odvjetnika, kazao: “Sutra ćemo proslijediti kandidature Saboru, koji će prema proceduri provesti raspravu na Odboru za pravosuđe”

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na incident u Vukovaru gdje je pretučena skupina maloljetnika. Kako je naveo, uhićeno je više osoba, a navodi kako je događaj nedopustiv te za najoštriju osudu.  

“Očekujemo da se počinitelji itekako kazne. Smatramo da su to grozne pojave, pojave koje u hrvatskom društvu treba smanjivati na najmanju moguću mjeru i odgajati ljude u jednom ozračju kulturne komunikacije, tolerantnog i uključivog društva, a ne isključivog primitivizma i divljaštva”, rekao je, prenosi N1.

Plenković je, govoreći o izboru glavnog državnog odvjetnika, kazao: “Sutra ćemo proslijediti kandidature Saboru, koji će prema proceduri provesti raspravu na Odboru za pravosuđe. Tamo mogu biti pozvani kandidati, što bi po meni bilo dobro kako bi se tamo predstavili program i predstaviti se. Odbor će potom dati mišljenje i vratiti kandidature Vladi, koja će obaviti intervjue pa odlučiti tko je kandidat i predložiti ga Saboru”. 

“Nikoga ne poznajem jako dobro, znam dvojicu jer su bili kandidati prije nekoliko godina, jednog jer smo kolege pravnici, a jednog ne poznajem jer se nismo imali prilike sresti”, istaknuo je govoreći o kandidatima.

Osvrnuo se i na Ivana Turudića: “Najbolje da tražimo nekoga tko je oslobodio bivšeg predsjednika HDZ-a, a ne nekoga tko ga je osudio. Svi koji ga propituju su ili s lijevog ili krajnjeg lijevog političkog spektra. Razumijem njihov stav, ali nemaju političke ovlasti. Zašto se Prodanović i Nobilo nisu kandidirali?”