Kralj Adventa i Bandićev šofer sklopili nagodbu s Uskokom. Radit će za opće dobro i platiti 115.000 eura

Kralj Adventa i Bandićev šofer sklopili nagodbu s Uskokom. Radit će za opće dobro i platiti 115.000 eura

Krivnju u aferi namještanja dobivanja adventskih kućica priznali su još u fazi istrage

Dugogodišnji vozač bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana BandićaZdravko Krajina i poduzetnik Denis Mohenski, poznat kao „Kralj Adventa“, osuđeni su temeljem nagodbe s Uskokom. Obojici su zatvorske kazne zamijenjene radom za opće dobro.

Krajina je dobio 10 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Usto je dobio i novčanu kaznu od 55.000 eura, a mora vratiti i 5000 eura imovinske koristi, ali i nadoknaditi 5000 eura troškova postupka.

Mohenski je dobio 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Dobio je i 60.000 eura novčane kazne, a mora nadoknaditi i 5000 eura troškova postupka, javlja Jutarnji.

Gradska službenica ne priznaje krivnju

Krajina i Mohenski su još tijekom istrage priznali da su u dogovoru s bivšim gradonačelnikom Bandićem namještali poslove dobivanja lokacija za kućice na zagrebačkom Adventu. Radili su to od 2016. do 2020. godine. U postupku je okrivljena i Jelena Čeklić, službenica u Gradu Zagrebu. Ona krivnju ne priznaje te će joj se suditi po optužnici Uskoka.

Oglas

Prvooptuženik u optužnici je vozač Krajina, a drugookrivljeni je Mohenski. Na teret im se stavlja da su s Bandićem dogovorili da im on omogući lokacije koje su htjeli na Adventu kako bi ih dobili obrti pod njihovom kontrolom. Krajina je zauzvrat ponudio protuusluge, a Mohenski dio dobiti od poslovnih aktivnosti obrta i društava.

Čeklić, koje je trećeokrivljena je, prema optužnici, u sustavu evidencija rezervirala javne površine onako kako su to tražili Mohenski i Krajina i tako onemogućila da se drugi prijave za njih redovnom procedurom. Optužena je i da je poduzela radnje kako bi Povjerenstvo za davanje javnih površina u zakup određen lokacije dodijelilo upravo društvima i obrtima Mohenskog i Krajine.