Nenad pred policijom motao cigaretu pa osuđen jer je imao 249 grama duhana

Nenad pred policijom motao cigaretu pa osuđen jer je imao 249 grama duhana

Bizaran događaj iz policijske postaje završio je ovih dana na sudu, i to presudom za gospodina koja se, blago rečeno, može nazvati vrlo neobičnom., doznaje danica.hr

Što se dogodilo? Nenad (41) iz Zagreba, čovjek sa završenim fakultetom i neosuđivan, banuo je početkom studenog oko 22.20 sati u policijsku postaju u Pleternicu kako bi nešto pitao i prijavio.

No, pritom je htio smotati cigaretu pa se ispostavilo kako kod sebe u vrećici ima točno 249 grama duhana kojeg je očito kupio od nekog švercera. Policija nije imala milosti pa je cijeli slučaj prijavila Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi.

Tužitelji su nakon provedene istrage zaključili kako Nenad nije mogao dokazati da je duhan kupio legalno i da su na proizvod plaćeni trošarina i pripadajući porezi, pa su sudu dostavili optužni prijedlog protiv njega.

Prema presudi, Nenad je kriv jer je u studenom u 22.20 sati u Pleternici “pristupio nepozvan u prostorije Policijske postaje Pleternica”.

“Protivno odredbi Zakona o trošarinama, neovlašteno je posjedovao 249 grama sitno rezanog duhana za pušenje, bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, čime je počinio prekršaj iz Zakona o trošarinama”, navela je prekršajna sutkinja.

Nenad je, dakle, proglašen krivim i kažnjen s 330 eura te mora platiti 15 eura troškova postupka. Kako u zadnje vrijeme boravi u Nizozemskoj, sud mu nije mogao uručiti poziv za raspravu, pa je osuđen u odsutnosti. No. ima pravo na žalbu.