Glavni Putinov dvojnik otrovan? ‘To je onaj stolar iz Bjelorusije, pa on je održao i novogodišnji govor!‘

Glavni Putinov dvojnik otrovan? ‘To je onaj stolar iz Bjelorusije, pa on je održao i novogodišnji govor!‘

Solovey je u listopadu 2023. tvrdio je da je ruski predsjednik umro i da su ga zamijenili dvojnici

Jevgenij Vasiljevič, identificiran kao glavni Putinov dvojnik, navodno je preživio pokušaj atentata. Prema pisanju Telegram kanala General SVR, Vasiljeviču se pojavio osip po nogama, rukama i vratu za što su liječnici prvo smatrali da je alergija, iako se radilo o trovanju, prenosi Daily Mail.

Taj je kanal poznat po svojim tvrdnjama o Putinovom zdravlju i jedan je od nekoliko izvora koji tvrde da se na mjestu predsjednika raspoređuju dvojnici, što je teorija koju podržava i ukrajinska vojna obavještajna služba. Za Vasiljeviča se ranije pričalo kako je ne odveć kvalitetni stolar iz Bjelorusije.

Doktor Valery Solovey, bivši profesor na moskovskoj akademiji za obuku špijuna i diplomata, smatra da je Vasiljevič čak održao Putinov novogodišnji govor. Solovey, kojeg kritičari smatraju teoretičarem zavjere, u listopadu 2023. tvrdio je da je ruski predsjednik umro i da su ga zamijenili dvojnici kojima upravlja bivši špijun ruske sigurnosne službe.

Liječnici su navodnog dvojnika podvrgli testiranju, a kad su stigli pozitivni rezultati, hitno su kontaktirali šefa ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa.

– Život dvojnika nije bio u opasnosti, vjerojatno je doza bila premala. Sad pokušavaju otkriti kako je otrov ušao u tijelo dvojnika, a sigurnosne službe su pokrenule istragu o navodnom pokušaja ubojstva, kaže General SVR.

Ovaj anonimni profil pojavio se na Telegramu 2020. godine, prije invazije na Ukrajinu, tvrdeći da ga vode bivši i sadašnji članovi ruskih službenih tijela. Od tad je iznio niz neutemeljenih i nedokazanih tvrdnji o Putinu i njegovoj administraciji.

Prošle godine, primjerice, General SVR tvrdio je da će Putin prenijeti vlast bivšem šefu FSB-a da bi mogao operirati rak. Kremlj je zanijekao sve tvrdnje i proglasio ih apsurdnima. Solovey, kojeg je Rusija označila stranim agentom, rekao je da su moskovske tajne službe obučavale za rad Putinovog dvojnika koji je po zanimanju stolar.

– Oni koji su vidjeli Putinovu novogodišnju čestitku mogli su vidjeti da je bila jedna od najkraćih u povijesti… Zašto je bila jedna od najkraćih? Odgovor je jasan. Da ne obraćaš pažnju na izgled i zvuk. Ovaj čovjek, Putinov dvojnik, zove se Jevgenij Vasiljevič, rekao je Solovey.

Ukrajinska vojna služba također je ovog tjedna tvrdila da Kremlj ima najmanje tri Putinova dvojnika. Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne agencije HUR Andriy Yusov rekao je ovaj tjedan kako mnogi izvori potvrđuju da Putin ima dvojnike.

Neki smatraju da se dvojnici koriste jer je Putin ozbiljno bolestan, drugi da se skriva u bunkeru zbog svoje paranoje oko sigurnosti, dok treći tvrde da je diktator mrtav. Ima i onih koji smatraju da je Putinov govor održala umjetna inteligencija jer mu vrat nije bio usklađen s tijelom.

Solovey je duže vrijeme tvrdio da Putin boluje od raka da bi u listopadu priopćio da je Putin mrtav i da su ga zamijenili dvojnici koje vodi Nikolaj Patrušev (72), bivši glavni špijun u FSB-u., prenosi jutarnji list