Dobronić opovrgava medijske napise: Neće biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca

Dobronić opovrgava medijske napise: Neće biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca

Vrhovni sud RH objavio je priopćenje u kojemu demantira medijske napise o ulozi predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića u sastavljanju Konačnog nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima.

– Predsjednik Vrhovnog suda nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdeći da je inicijativa o propisivanju aktivnosti sudaca izvan sudačke dužnosti prijedlog Vrhovnog suda Republike Hrvatske, odnosno Opće sjednice koja je po Zakonu o sudovima jedina ovlaštena dati mišljenje o zakonskim prijedlozima koji se tiču sudova. Predsjednik Vrhovnog suda je zajedno sa predsjednikom DSV-a vijeća sucem Darkom Milkovićem Ministarstvu dostavio njihove prijedloge kao čelnika Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako su netočne tvrdnje “da će prema nacrtu Zakona sudovima biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca, već da se radi o prijedlogu koji navedene aktivnosti nastoji propisati u skladu s najboljom praksom zemalja EU-a”.

– Također, predsjednik ističe da je njegova inicijativa o propisivanju navedenih aktivnosti započela prije dvije godine na okruglom stolu o kojem je javnost bila obaviještena, te da je očekivao da će suci sami u okviru svoje strukovne Udruge ili samostalno iznjedriti prijedlog rješenja. Međutim, kako je to izostalo, predsjednik VSRH kao čelnik sudbene vlasti pokrenuo je u dogovoru s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća inicijativu za izmjenu zakona o sudovima, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik VSRH, sudac Željko Pajalić, prenosi HRT.