Novogodišnja čestitka predsjednika Plenkovića: U 2024. osigurat ćemo nastavak snažnog rasta BDP-a, plaća, zaposlenosti, mirovina i socijalnih naknada

Novogodišnja čestitka predsjednika Plenkovića: U 2024. osigurat ćemo nastavak snažnog rasta BDP-a, plaća, zaposlenosti, mirovina i socijalnih naknada

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu nove 2024. godine, u kojoj stoji: 

Unatoč mnogobrojnim izazovima & nepovoljnim okolnostima 

Drage Hrvatice i Hrvati u Domovini i inozemstvu, dragi sugrađani, 

kao i proteklih godina, i u godini koja se završava naša se zemlja suočavala s brojnim izazovima, u prvom redu s poremećajima na globalnom tržištu energije. U tim okolnostima, poduzeli smo sve kako bismo kao društvo, svi zajedno, prošli kroz krizu što bezbolnije te da svakome osiguramo što bolji socijalni i gospodarski položaj. 

U tu smo svrhu ograničili cijene struje, plina, goriva i osnovnih namirnica, smanjili inflaciju te potaknuli brzi gospodarski oporavak i rast. Zahvaljujući poduzetim mjerama, prosječna plaća porasla je ove godine za 14%, dvostruko više od inflacije, što je zaštitilo kupovnu moć naših kućanstava. 

Strateški iskoraci, ekonomska snaga & financijska stabilnost

Istodobno, unatoč nepovoljnim globalnim okolnostima, ostvarili smo i strateške iskorake za Hrvatsku. Uoči 10. obljetnice članstva u Europskoj uniji postali smo dio Schengenskog prostora, europodručja i Europskog stabilizacijskog mehanizma, što nam pruža bolju zaštitu u krizama. 

Imamo stabilne financije, dosad najviši investicijski kreditni rejting, nadomak A razine, te drugi najbrži gospodarski rast u Europskoj uniji. Nakon što smo desetljećima bili gospodarstvo s tržištem u nastajanju, službeno smo postali 38. država na svijetu koja je uvrštena među napredna gospodarstva. 

Zaštitili smo radnike i njihovo pravo na obiteljski odmor reguliranjem rada nedjeljom i osigurali da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatan školski obrok. Donijet ćemo i prvi Zakon o hrvatskom jeziku, što je doprinos njegovanju našeg nacionalnog identiteta i kulture. 

Hrvatska će i dalje rasti!

U godini pred nama osigurat ćemo nastavak snažnoga gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada. Minimalnu plaću 1. siječnja podižemo za 20%, a u našem je mandatu udvostručena – s 414 na 840 eura bruto, čime pomažemo onima s najnižim plaćama. Novim zakonima znatno će se povećati naknade za osobe s invaliditetom. 

Osim toga, udvostručujemo broj djece i obitelji koje će imati pravo na dječji doplatak, a majke će za svako dijete dobiti 12 mjeseci radnog staža. Ako nas ponovno pogodi kriza, zahvaljujući postignutoj ekonomskoj snazi i fiskalnoj stabilnosti bit ćemo opet u stanju zaštititi naša kućanstva i gospodarstvo. 

Prometna infrastruktura, Hrvatska vojska & ubrzana obnova  

U 2024. nastavit ćemo realizirati mnogobrojne infrastrukturne projekte kojima povezujemo Hrvatsku. 
Udvostručili smo ulaganja u Hrvatsku vojsku, a na proljeće će nam stići prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale, što će znatno podići našu sigurnost i osnažiti naš međunarodni položaj. Zahvaljujući predanom radu hrvatskih policajaca, čuvamo našu granicu i suzbijamo nezakonite migracije. 

Osigurali smo sredstva i ubrzali sve procedure koje se odnose na obnovu od potresa u Zagrebu i na Banovini kako bi svi koji su pretrpjeli štetu mogli što prije normalno živjeti u novim, obnovljenim i odsad sigurnijim domovima. 

Okrenuti budućnosti, a s čvrstim osloncem u domoljubnim vrijednostima

Gradimo uključivo, solidarno i tolerantno društvo – s pogledom u budućnost, ali i ponosni na vrijednosti iz Domovinskog rata. Jačamo neovisnost institucija te borbu protiv nasilja i korupcije. 

Kako bismo sutra mogli biti konkurentni i stvarati bolje plaćena radna mjesta, prioritet će nam biti ulaganje u obrazovanje, digitalizaciju, dekarbonizaciju i zelenu tranziciju te demografsku revitalizaciju. 

Uz sigurni smjer koji imamo već sedam godina i uz jasnu viziju što želimo postići do kraja desetljeća, želimo da djeca, mladi i obitelji u Hrvatskoj imaju perspektivnu budućnost, a naši umirovljenici dostojanstvenu starost. 

Moderni suverenizam & nikad snažniji međunarodni položaj

Štitit ćemo hrvatske nacionalne interese daljnjim jačanjem našeg utjecaja u Europskoj uniji te graditi zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. Poduzimamo reforme kako bi Hrvatska napredovala prema članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja najrazvijenije države svijeta. 

S vjerom i optimizmom, nastavimo zajedničkim naporima sve poduzimati kako bi Hrvatska svakim danom bila sve razvijenija. 

Svakome od Vas od srca želim sve najbolje te sretnu i uspješnu novu godinu!