Podignuta optužnica protiv načelnika Murtera, spiskao je tisuće eura općinskog novca

Podignuta optužnica protiv načelnika Murtera, spiskao je tisuće eura općinskog novca

Uskok je podignuo optužnicu protiv murterskog načelnika Tonija Turčinova, najpoznatijeg po skandalu s plaćanjem općinskom karticom u austrijskom bordelu. Optužnicom je, osim Turčinova i peglanja općinske kartice, optužen i vlasnik obrta koji je dobivao općinske novce iako za to nije bilo osnove. Prenosimo priopćenje USKOK-a., doznaju 24sata

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1985., 1978.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.
Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od početka 2018. do sredine 2022. godine, u Murteru te drugim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao načelnik Općine Murter-Kornati (dalje: Općina) koji je ovlašten u službene svrhe koristiti poslovne i bankovne kartice te uređaje za elektronsku naplatu cestarina izdanih Općini, kao i raspolagati sredstvima po računu Općine, navedeno koristio u privatne svrhe. Tako je plaćao troškove putovanja i drugih usluga ostvarenih u Hrvatskoj i inozemstvu u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, a potom je nalagao da se računi za tako učinjene privatne troškove plate na teret Općine. Na opisani način si je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 20.902,60 eura i oštetio Općinu za navedeni iznos.

Osim toga je I. okr. u istom svojstvu, u razdoblju od svibnja 2020. do ožujka 2021. godine u Murteru, na traženje i u dogovoru s II. okr. vlasnikom obrta, s ciljem da njegovom obrtu na štetu Općine pri izvođenju građevinskih radova na uređenju športskog centra pribave nepripadnu materijalnu dobit, po provedenom postupku ograničenog prikupljanja ponuda za izvođenje navedenih radova u kojem je neistinito prikazano da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja, kao naručitelj radova sklopio ugovor s II. okr. kao izvođačem radova. Troškovnikom radova koji je sastavni dio navedenog ugovora bili su obuhvaćeni i betonski radovi. Međutim, I. okr. je u svrhu tih radova na teret Općine od drugog trgovačkog društva nabavio beton u vrijednosti od 4.205,20 eura koji je Općina i platila iako za to nije bilo osnove jer je navedeno već bilo plaćeno izvođaču radova prema spomenutom ugovoru i pripadajućem troškovniku, čime je Općina oštećena za navedeni iznos.