Plenković o obnovi: Do sada su utrošene 2,2 milijarde eura

Plenković o obnovi: Do sada su utrošene 2,2 milijarde eura

Na današnji dan prije tri godine potres magnitude 6,4 pogodio je Banovinu. U 12.19 zatreslo se područje Sisačko-moslavačke županije.

U potresu, čiji je epicentar bio 3 kilometra jugozapadno od Petrinje, život je izgubilo sedmero ljudi. Prouzročena je golema materijalna šteta

Potres je za sobom ostavio tužne prizore razrušenih kuća, gospodarskih objekata i javnih zgrada u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

Predsjednik Vlade i resorni ministar danas su na Banovini. U nazočnosti lokalnih čelnika, u Petrinji je održana svečanost primopredaje ugovora vlasnicima stanova u sklopu višestambenih zgrada izgrađenih nakon razornog potresa.

Posjet se nastavlja obilaskom ostalih obnovljenih objekata i gradilišta u Sisku i Petrinji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je na svečanosti primopredaje ugovora vlasnicima stanova u sklopu višestambenih zgrada izgrađenih nakon razornog potresa u Turkulinovoj ulici 34-36 u Petrinji da je potres koji se dogodio prije tri godine prouzročio enormnu štetu.

Ponovno je izrazio sućut obiteljima koje su u potresu izgubile svoje najmilije. Zahvalio je svim volonterima i pripadnicima civilne zaštite i ostalim službama, koji su pomogli ljudima u najtežim trenucima.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada učinila sve što je mogla da se proces obnove ubrza.

– Vlada i dalje kontinuirano radi da olakša građanima život na Banovini. Nastavljamo i sa subvencijama za režijske troškove, poručio je.

Rekao je, među ostalim, da je Vlada, razmatrajući dinamiku obnove, procijenila da ovakve projekte treba nastaviti.

– Izgradit ćemo još 36 ovakvih zgrada, od čega 20 u Sisku. Sve te zgrade, tih 36, bit će financirane sredstvima iz državnog proračuna. Kombiniramo europska sredstva, nacionalna sredstva, Fond solidarnosti, Nacionalni plan obnove i otpornosti, programe za konkurentnost i koheziju te i druge međunarodne izvore financiranja kako bismo sve skupa angažirali 3,3 milijarde eura za proces obnove Zagreba i Banovine. Do sada su apsorbirane, utrošene 2,2 milijarde eura. To su ogromna sredstva koja su u protekle tri godine usmjerena na obnovu i revitalizaciju, istaknuo je predsjednik Vlade. , javlja HRT