Traje grozničava potraga za novim šefom DORH-a. Rok ističe sutra. Na konzultacijama se izredali pravni stručnjaci

Traje grozničava potraga za novim šefom DORH-a. Rok ističe sutra. Na konzultacijama se izredali pravni stručnjaci

Iako je natječaj na samom kraju iz Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) za N1 su potvrdili da su još uvijek u tijeku prijave za novog glavnog državnog odvjetnika. Zbog toga nam danas nisu odgovorili koliko je prijava do sada stiglo. Rok ističe sutra u ponoć, a onda se čekaju kandidature poslane poštom.

Iz Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) za N1 su potvrdili da su još uvijek u tijeku prijave na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika. Zbog toga nam danas nisu odgovorili koliko je prijava do sada podneseno.

Jutarnji list je jučer doznao za jednu prijavu i to onu Nikše Wagnera, aktualnog zamjenika županijske državne odvjetnice u Splitu. On je potvrdio da je prije još 15 dana poslao kandidaturu na javni natječaj.

Tko se sve kandidirao?

Iako se do sada spominjalo više imena, poput zamjenika glavne državne odvjetnice Emilija Kalabrića, odvjetnika Damira Primorca te suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, nitko se nije javno očitovao o kandidaturi.

Prema informacijama do kojih smo došli na konzultacijama u Vladi bilo je par vrhunskih pravnih stručnjaka, no navodno nitko od njih nije prihvatio biti izabran na dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Na pitanje o tim konzultacijama premijer Andrej Plenković danas je kazao kako Vlada nema svog kandidata, te podučio budućem glavnom državnom odvjetniku da bolje komunicira o svom radu. Ponovio je kako nije u redu da zbog zatvorenosti DORH-a samo pojedini novinari dobivaju informacije o pojedinim slučajevima na kojima tužiteljstvo radi.

Treba li DORH novi pravac?

Tko će preuzeti DORH ostaje dakle još uvijek nepoznanica. Sigurno je samo da se Zlata Hrvoj-Šipek više neće kandidirati. Pravni stručnjaci s kojima smo tijekom ovog natječaja razgovarali smatraju kako bi bilo dobro da na čelo DORH-a dođe netko izvan sustava kako bi ga prodrmao, jer bi kontinuitet izborom nekog od aktualnih državnih odvjetnika samo zacementirao loše stanje.

Iz DOV-a će se, kako su nam potvrdili, oglasiti tek nakon što dočekaju i prijave koje će biti poslane poštom.

“Državnoodvjetničko vijeće će, sukladno Smjernicama Povjerenika za informiranje vezano za pristup informacijama u postupcima provedbe javnih natječaja za zapošljavanje, te postupak izbora i imenovanje putem javnih poziva u tijelima javne vlasti, po primitku svih prijava objaviti priopćenje na svojoj mrežnoj stranici. Objavit ćemo informacije relevantne za javnost, s naglaskom na tu fazu provedbe javnog poziva. Objavu priopćenja zakazujemo za petak, 5. siječnja 2024.”, rekli su nam u DOV-u., prenosi N1