Njemačka: Ministar traži reviziju nakon nestanka 25.000 komada policijskog streljiva

Njemačka: Ministar traži reviziju nakon nestanka 25.000 komada policijskog streljiva

Potsdam, Njemačka (dpa) – Ministar unutarnjih poslova njemačke pokrajine Brandenburg, Michael Stübgen, želi potpunu reviziju nakon otkrića oko 25.000 metaka nestalog streljiva u policijskom sportskom streljaštvu.

“Naložio sam da provjerimo svaki pojedinačni uložak i da se vratimo u 2014. kako bismo to učinili”, rekao je Stübgen za dpa.

“Od 2014. u osjetljivom području pitanja streljiva postoji dvostruka funkcija koja nikada nije smjela postojati. To smo ispravili. Sportsko streljaštvo mora biti sigurno”, rekao je.

Cilj mu je da se sportsko streljaštvo održi u siječnju. To bi strijelcima omogućilo da se pripreme za natjecanja iduće godine.

U studenom je Državni revizijski sud otkrio da je od 2017. godine iz programa policijskog sportskog streljaštva nestalo oko 25.000 komada streljiva. Državni ured za kriminalističku istragu istražuje slučaj nestanka oko 4400 komada streljiva za policijske strijelce u 2022. godini.

Za streljivo u Središnjoj policijskoj službi bio je zadužen i specijalist nadzornik gađanja. Prema ministarstvu, nedostajala je evidencija tko je i koliko pucao. Tada su uvedene obveze kontrole.

“Nemamo dokaza da je to bila kriminalna aktivnost”, rekao je Stübgen u vezi s nestalim streljivom iz 2022., “ali to ne možemo isključiti 100%. Zato smo prije dva mjeseca podnijeli kaznenu prijavu državnom odvjetništvu .”

Ministra unutarnjih poslova kritizirala je ne samo oporba u državnom parlamentu, već i zastupnici koalicijskog partnera, Socijaldemokratske partije (SPD).

Član SPD-a za Brandenburg Uwe Adler optužio ga je za “nezainteresiranost ili kalkuliranje u pogledu istrage” o tome gdje se nalazi streljivo i zahtijevao hitno pojašnjenje.

Ministar se branio. “Analizirali smo i otklonili nedostatke u dokumentaciji”, rekao je Stübgen.

“Načelo dvojne kontrole je pooštreno tako da je dokumentacija svake primopredaje streljiva sada potvrđena potpisima obiju uključenih strana. To znači da se primopredaja može jasno pratiti i kasnije.”