Kölnska katedrala ostat će zatvorena za turiste zbog prijetnji napadom

Kölnska katedrala ostat će zatvorena za turiste zbog prijetnji napadom

Köln (dpa) – Kultna katedrala u gradu Kölnu na zapadu Njemačke zasad će ostati zatvorena za turiste nakon upozorenja o mogućem terorističkom napadu.

“Sve liturgijske službe održat će se, nažalost turistički posjeti nisu mogući”, rekao je šef osiguranja katedrale Oliver Gassen za agenciju dpa u utorak. Između službi zgrada bi bila zatvorena, dodao je.

Kölnsku katedralu, veliku turističku atrakciju koja se nalazi tik uz glavni gradski željeznički kolodvor, između Božića i Nove godine obično posjeti više od 100.000 ljudi.

Nažalost, ove godine to neće biti slučaj, rekao je Gassen.

U međuvremenu se činilo da teroristička uzbuna nije odvratila posjetitelje crkve, rekao je pročelnik katedrale Guido Assmann, koji predsjedava kaptolom katedrale – upravnim tijelom katedrale. “Vjernici su došli – božićna misa bila je posjećenija nego prošle godine”, rekao je.

Obavještajni podaci govore da bi katedrala u Kölnu i crkva u Beču mogle biti meta napada islamističke skupine. Prema policiji u Kölnu, informacija se odnosila na doček Nove godine.

Pažljive provjere ljudi koji su ulazili u katedralu u Kölnu uoči tradicionalne službe na Badnjak prošle su bez incidenata, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica policije. Okolina katedrale, gdje je policija pojačala svoju nazočnost, također je ostala tiha, rekla je.

Policija u Beču također je poduzela dodatne sigurnosne mjere te su mise na Badnjak prošle prema planu i bez incidenata.

U glavnom gradu Austrije privedene su četiri osobe. Dva muškarca i jedna žena zadržani su u istražnom pritvoru u vezi s istragom o islamističkoj mreži, izvijestila je Austrijska tiskovna agencija (APA).