Postoje mjesta na svijetu gdje je Božić zabranjen: Pogledajte gdje se ne smije slaviti

Postoje mjesta na svijetu gdje je Božić zabranjen: Pogledajte gdje se ne smije slaviti

Božić, najljepše doba godine prema riječima Andyja Williamsa, nije tako veseo i vedar u nekim dijelovima svijeta.

Naime, Božić je zapravo protuzakonit u nekim zemljama, a ljudima je zabranjeno obilježavanje blagdana zbog raznih pravila i razloga. Jedna od takvih zemalja je Tadžikistan, gdje su zabranjene svečane proslave, božićna drvca i darivanje. Čak i postavljanje božićnih drvaca, bilo živih ili umjetnih, zabranjeno je u školama i sveučilištima.

Slična pravila vrijede i u Bruneju, gdje je zabranjeno nošenje kapa Djeda Mraza ili bilo koje odjeće povezane s Božićem. Ovo pravilo doneseno je kako bi se spriječilo “pretjerano i otvoreno” slavlje koje bi moglo utjecati na muslimansko stanovništvo.


Nema slavlja

Saudijska Arabija zabranjuje sve “vidljive znakove” božićne zabave, a slavlje Božića uvjetovano je lunarnim kalendarom, ne gregorijanskim. U Kini, iako ima milijune stanovnika koji obilježavaju Božić, država ga naziva “Festivalom srama” i “zapadnjačkim duhovnim opijumom”, a vlada pokušava očuvati svoju tradiciju i oduprijeti se utjecaju zapadnjačkih običaja.

Sjeverna Koreja također ima stroga pravila oko Božića, gdje je slavlje ograničeno na odavanje počasti obitelji Kim Jong-una, vladajućoj stranci i njezinim liderima. Slavlje Isusa Krista ili Djeda Mraza može rezultirati zatvorom ili još ozbiljnijim posljedicama.

Kim Jong-un čak je odredio da se 24. prosinca slavi kao dan rođenja svoje bake, a slavlje Božića potpuno je zabranjeno. Sjevernokorejci riskiraju teške posljedice ako budu uhvaćeni na bilo kakvom božićnom okupljanju, piše Klik.hr.