Je li sok od naranče doista zdrav?

Je li sok od naranče doista zdrav?

Sok od naranče često se ističe kao jedan od omiljenih načina za zdrav početak dana. Najčešće sokove kupujemo u trgovinama, a kada nam se da, sami iscijedimo naranče i pijemo domaću verziju. No postavlja se pitanje koliko je sok od naranče zapravo zdrav i kakve dobrobiti za zdravlje dobivamo dok ga pijemo, piše Index.

Na ovo pitanje odgovorila je dijetetičarka Maggie Michalczyk, koja tvrdi da to ovisi o tome što se nalazi u soku od naranče, odnosno informacijama i popisu sastojaka na pakiranju. ‘Sok od naranče može biti dio zdrave prehrane jer je prepun vitamina C, kalija i drugih bitnih nutrijenata. Međutim, neke vrste soka od naranče mogu sadržavati dodane šećere i manje hranjivih tvari nego svježe cijeđeni ili 100 posto prirodni sokovi.’

Dodaje da je važno biti svjestan koliko se šećera i drugih sastojaka nalazi u pićima koje konzumiramo. ‘Sok od naranče može biti zdrav dodatak dobro uravnoteženoj prehrani, ali nije svaki sok od naranče isti’, kaže Michalczyk, a s njom se složila i dijetetičarka Erica Ingraham.

‘Sok od naranče je bogat izvor vitamina C, za koji je poznato da blagotvorno djeluje na imunološki sustav’, objašnjava Erica i dodaje da je sok od naranče bogat kalijem, koji je važan za zdravlje srca i rad mišića, piše Parade.

Kako redovita konzumacija soka od naranče utječe na naše tijelo?

Redovito konzumiranje soka od naranče, dok god je bez dodanih šećera, može pozitivno utjecati na naše tijelo. 

‘Sok od naranče je bogat izvor vitamina C, koji pomaže u održavanju imunološkog sustava. Točnije, vitamin C je uključen u rast i popravak tkiva, što može pomoći pri oporavku od bolesti i ozljeda’, objašnjava Ingraham.

Ako pijemo sok od naranče obogaćen vitaminom D, Ingraham dodaje da to dodatno osnažuje imunološki sustav. Vitamin D pomaže imunološkim stanicama u obrani od patogena poput bakterija i virusa.

Dugoročno, konzumacija soka od naranče može pomoći u promicanju zdravlja kože, zdravlja srca i povećanju imuniteta zbog hranjivih tvari i antioksidansa, ističe Michalczyk.

Dijetetičarke ističu da ipak ne treba pretjerivati s porcijama soka na dnevnoj bazi jer čak i šećer koji dolazi iz voća može negativno utjecati na tijelo ako se konzumira u prekomjernim količinama. Dodaju da je najbolje popiti čašu soka od naranče uz doručak koji sadrži proteine i nezasićene masti, prenosi Parade.